Септември

ПОЧИВКА в Сандански 4 нощувки със закуски и вечери
Продължителност: 5 дни / 4 нощувки

Транспорт: Автобус

Цена от: 265 лв.
Програма

 Програма

 

Маршрут: Варна – Сандански – Варна

датa: 28.09-02.10.2020  4 нощувки/5дни      

цена: От Варна - 265лв./ от Шумен 260лв. с вкючени закуски и вечери.

Настаняване в семеен хотел Пауталия.

Разположен в най-известният балнеоложки курорт – гр. Сандански, семеен хотел „Пауталия“ ще Ви очарова с уюта и спокойствието, които предоставя на своите гости. Хотел „Пауталия“ разполага с комфортно обзаведени единични и двойни стаи и апартаменти, всеки със собствен санитарен възел. За удобство на гостите на хотела всяка стая е оборудвана с климатик, телевизор и минибар. Семеен хотел „Пауталия“ е идеалното място за почивка през цялата година. За свободното време на гостите се предлага богато разнообразие от екскурзии до забележителностите около града. За желаещите да се потопят напълно в спокойствието и тишината на своята почивка, хотелът разполага с новооткрит релакс център, в който ще можете да се отпуснете и заредите с нови сили и енергия. Хотелът е подходящ и за приятна и спокойна семейна почивка, и за организирани групи, които желаят да посетят забележителностите около града. За удобството на всички гости хотел „Пауталия“ разполага и с уютен ресторант, в който ще можете да се насладите на неповторимите традиционни български ястия, приготвени по оригинални рецепти от майстор-готвача, както и на разнообразна интернационална кухня, за желаещите да опитат нещо ново и по-различно.

1 ден:
 
Отпътуване от Варна в 05:00ч. По маршрут Варна – Сандански.                                                                                                                                                                                       

По пътя кратки спитки за кафе и почивка след обяд пристигаме в Сандански. Настаняване в хотела. Свободно време за почивка и разходка в Сандански. Вечеря. Нощувка.

2 ден: 
Закуска.

Свободно време за почивка и разходка в Сандански или екскурзия до Рупите, Мелник, Роженски манастир (допълнително доплащане).

Ще посетим Рупите - много мистика се крие по тези земи. Именно тук пророчицата Ванга избира да прекара последните години от живота си. Приживе тя разказва, че мястото я зарежда с енергия: „Тази долина е необикновена – излъчва голяма сила.”                                                                   След Рупите посещаваме Роженският манастир - един от най-интересните и важни религиозни и културни центрове на територията на България. Счита се, че е създаден през 13 в., за което има сведения от преписки на гръцки ръкопис.                                                                                        

Следва разходка в гр.Мелник - най-малкият град в България.  “Меловете” или пясъчните склонове, които обграждат Мелник, вероятно дават името на най-малкия град в България. Благоприятните условия предполагат развитието на една от тайните на градчето, а именно винопроизводството. Избите тук са много, но една от тях изпъква с локацията, историята и традициите си. Свободно време. Може да посетите Кордопуловата къща - най-голямата възрожденска къща на Балканите запазена до днес, което неизменно я прави най-атрактивната забележителност в градчето. Построена е през 1754 г. от фамилията Кордопулос за производство, съхранение и търговия на вино. И до момента тя действа като такава и привлича не само туристи, но и ценители на виното. Също може да посетите и Археологически музей кадето е показан животът в Мелник през различните епохи чрез артефакти, снимков и етнографски материал. В миналото той се е намирал в Пашовата къща, позната още като Ибрахимбеговата къща. Сега музеят е в нова сграда в центъра на града.  

Вечерта връщане в хотела в Сандански.                                                                                                                              

3 ден: 
Закуска.

Свободно време за почивка и разходка в Сандански или екскурзия до Солун (допълнително доплащане).

Отпътуваме за гр.Солун -  на второ място по големина в Гърция след столицата Атина. Градът присъства в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Панорамна обиколка на Солун, след това ще посетим : Бялата кула - символ на града и отправна точка за всички посетители. Тя е началото и края на всяка екскурзия в Солун. Бялата кула е построена през 1430 г.; Църквата „Свети Димитър” , някои от туристите  се записват за екскурзии до Солун само, за да имат възможността да запалят свещичка в църквата и да се поклонят пред мощите на светеца. Храмът "Св. Димитър Мироточиви" е един от символите на град Солун. В него се съхраняват мощите на светеца, убит мъченически по времето на император Максимиан. Свободно време за самостоятелна разходка. Вечерта връщане в хотела в Сандански.                                                                                                                              

4 ден: 
Закуска.

Свободно време за почивка и разходка в Сандански или екскурзия до с.Ковачевица и с.Лещен (допълнително доплащане).

Лещен е едно от най-живописните села в България, архитектурен резерват със запазени къщи, който ще ви върне сто години назад във времето. Разходете се по криволичещите улички, независимо от сезона, и ще се почувствате по-отпочинали от всякога. Лещен е планинско село, намира се на 7 км от Гърмен и на малко на 100 км от Благоевград. В селото днес живеят няколко десетки души, а в миналото е било оживен център на търговията. Красивата архитектура прави селото любимо място за снимки на филми и видеоклипове на песни. Покривите са с каменни плочи, портите са дървени, уличките са тесни. Много от къщите в Лещен днес са реставрирани, някои са превърнати в къщи за гости, в центъра на селото има кръчма с автентична обстановка и местна кухня. Там ще видите и старата църква, построена през 1837 г. В селото има още и галерия, арт магазин и еко-къща в единия край. Отвисоко можете да се насладите на панорамна гледка към Лещен.

Наблизо се намира и още едно село архитектурен резерват - Ковачевица. През 1623-1625г. и по-късно - през 1656г., българското население от околността търпи принудително помохамеданчване. Тогава българите, които не желаели да приемат исляма, напускат домовете си, като изоставят имотите си и близките си и намират спасение в по-високите и непристъпни части на планините. Изобилието на питейна вода в землището на село Ковачевица, обширните пасища, мекия климат и откъснатостта от набезите на турците, благоприятстват заселването на бежанците. Именно по този начин се формира селото преди около 4-5 века. През 18 век в селото пристигат и българи от западна Македония. За това днес свидетелстват двете части на селото, горната „Банева“ и долната „Арнаутска“ махали. През Възраждането Ковачевица е било просветителски и църковен център в Неврокопско. Уникален архитектурен паметник е църквата “Свети Никола” е построена през 1847 г. от прочутите ковачевски дюлгери с доброволния труд на населението. Турската власт обаче разпорежда тя да се вкопае в земята, като се намира в ниската част на Ковачевица. През 1900 – 1912 година преди освобождението на селото, населението издига до самата църква четириетажна камбанария. Двете разнокалибрени камбани са отлети на място от прочутите горноброжденски майстори от събраните безвъзмездно от населението звънци и чанове, които майсторите претопили.

Вечерта връщане в хотела в Сандански.                                                                                                                              

5 ден: 
Закуска.

Напускаме хотела и се отправяме към Рилски манастир. Рилският манастир. ".... От цялата българска слава, когато толкова големи манастири и черкви имало по-рано в България, в наше време Бог оставил единствено Рилския манастир цял да съществува чрез молитвите на светия отец Йоан. Той е от голяма полза за всички българи, затова всички българи са длъжни да го пазят и дават милостиня на светия Рилски манастир, за да не угасне голямата българска полза и похвала, която получават от Рилския манастир чрез молитвите на светия наш отец Йоан, славният български светец... "(Преподобни Паисий Хилендарски, "История славянобългарска" (1762 г.)). Рилският манастир, или по-добре казано Съкровищницата на България, благолепно и неувяхващо цъфти в лоното на Рила планина, там, където богато се вливат реките Друшлявица и Рилска. Основан през първата половина на Х в. от небесния закрилник на българския народ преподобни Йоан Рилски, манастирът и до днес е люлка, стожер и хранилище на българския дух, и народност.

Около обяд отпътуваме към Варна. Пристигането е към 20:00.

Цената включва: 

·         транспорт по маршрута с комфортен автобус 3*;

·         посещение на Рилски манастир;

·         4 нощувки със закуски и вечери в хотел Пауталия в гр.Сандански;

·         лицензирано екскурзоводсо обслужване;

Цената не включва: 

·         входни такси за посещаваните обекти;

·         екскурзия до Рупите, Мелник, Роженски манастир – цена 20лв.;

·         екскурзия до гр.Солун – цена 40лв.;

·         екскурзия до с.Ковачевица и с.Лещен манастир – 30лв.;

·         туристическа застраховка – доплащане 5лв.;

·         доплащане за единична стая – 60лв.

·         разходи от личен характер;

Начин на плащане: 

·         при записване се внася капаро,

Забележка: 

·         не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!

·         туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата,

·         при непроходими, опасно хлъзгави, стръмни, наводнени участъци на пешеходните маршрути при лошо време или след проливни дъждове и свлачища или други неподходящи метеорологични условия, водачът има право да промени програмата с оглед сигурността на туристите,

·         при възникване на извънредни, непредвидими проблеми в пътната или метеорологична обстановка, блокиране на пътни участъци или други непреодолими препятствия се допуска промяна в програмата. В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата,

·         туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването,

·         екскурзията ще се осъществи при минимум 35 записани.