Май

Царските дворци (Врана и Царска Бистрица) - София
Продължителност: 2 дни / 1 нощувки

Транспорт: Автобус

Цена от: 115 лв.
Програма

 Програма

Маршрут: Варна – София – дворецът Врана – Царска Бистрица -  Варна

Дата: 16-17.05.2020     2дни / 1 нощувки

цена:

от Шумен  105лв.

от Варна 115лв.

1 ден:
 
Отпътуване от Варна в 06:00ч. По маршрут  Варна – София.

Около обяд пристигаме в София. Тук ще посетим  храм-паметника  "Свети Александър Невски" , ще видим Парламента, паметника на Цар Освободител, Руската църква, Царския дворец, Народният театър, Президенството.  Тук ще имаме свободно време за разходка и обяд.                                                                                                                                                                               

Следва посещение на Дворецът "Врана" (наричан още "Враня"). Той е царски дворец с парк, разположен на 11 км източно от центъра на София. Тук царското семейство е прекарвало по-голямата част от дните си. Преди Освобождението на България "Врана" е чифлик на Осман паша. През 1898 г княз Фердинанд го купува за 600 златни лева. Князът е любител орнитолог и решава да кръсти чифлика на първата кацнала на покрива птица, откъдето идва и името на имота. Дворец "Врана" е обявен за национален паметник на културата.

Парка към двореца е произведение на изкуство. Той и до днес носи духа на нещо много лично, създадено не само с цел представителна, монархическа, но и плод на личен интерес и страст, а именно на цар Фердиданд. В процеса на изграждането на парка са донесени от цял свят растителни и животински видове, които да превърнат имението в истинска царска резиденция. Днес в парка живеят 821 дървесни, храстови и тревисти вида от 118 семейства и 435 рода. Някои от тях са изключително редки и на възраст колкото самия парк. Алеите в парка са чудесни, ако и вие като цар Фердиданд сте запалени по ботаниката, сами ще оцените това богатство още с влизането в парка. Но дори да не сте специалисти по растенията, както и ние не сме, няма начин да не забележите колко цветен и различен е парк „Врана“ от другите паркове, в които ходите по-често. За такива като нас, на някои от по-интересните или редки видове са поставени информационни табели. никога не е излишно човек да научи нещо ново.

Настаняване в хотел.Нощувка.

2 ден: 
Закуска.

"Царска Бистрица" е бивш дворец на владетелите от Третото българско царство. Намира се близо до Боровец в Рила. Построен е между 1898 и 1914 г. Изпълнявал е функциите на ловна хижа за царете Фердинанд I и Борис III. Архитектурният облик е повлиян от традиционния български възрожденски стил, но заедно с това в него личат и европейски архитектурни влияния. Царска Бистрица е важна част от историята на последната българска царска династия. Тук на 28 август 1943 г. съобщават на царица Йоанна, че съпругът ѝ, цар Борис III; е болен от мистериозна болест. Също тук 6-годишният Симеон и 9-годишната Мария-Луиза виждат за последен път баща си жив. През 1898 г. е изградено първото крило на двореца, известно като "Стария дворец", което се състои от няколко стаи, кабинет и спални. В последствие са изградени още две крила с обширна гостна, трапезария и втори етаж със спални, будоари и кабинет. При завършването си през 1914 г. се оформил цял комплекс от дворцови сгради и красив парк, през който минава р. Бистрица Мусаленска.

След обяд отпътуване за Варна.

Цената включва:

·         транспорт по маршрута с комфортен туристически автобус 3*;

·         посещение на гр.София;

·         посещение на Дворецът Врана;

·         посещение на двореца Царска Бистрица;

·         екскурзоводско обслужване;

·         една нощувка със закуска;

·         туристическа застраховка за лица до 65 г.

 

Цената не включва:

·         входни такси за посещаваните обекти;

·         разходи от личен характер;

·         доплащане за единична стая;

·         медицинска застраховка за лица 65-79.99 год. – доплащане 6.00 лв.;лица 80 и повече години не се застраховат;

 

Начин на плащане:

·         при записване се внася капаро.

 

Забележка:

·         не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!

·         туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата;

·         при възникване на извънредни, непредвидими проблеми в пътната или метеорологична обстановка, блокиране на пътни участъци или други непреодолими препятствия се допуска промяна в програмата. В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата;

·         туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването;

·         необходими документи: валиден документ за самоличност: лична карта;

·         минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 40 пълноплащащи туриста;

·         срок за уведомление от страна на агенцията за неосъществяване на пътуването поради несъбран минимален брой туристи – 3 дни преди датата на отпътуване.