Автобусни Екскурзии

Агушеви конаци – Бачковски манастир – Широка Лъка – Кръстова гора – Пампорово – Смолян
Продължителност: 3 дни / 2 нощувки

Транспорт: Автобус

Цена от: 155 лв.
Програма

 Програма

Маршрут: Варна – Шумен – Асеновата крепост – Бачковски манастир – Пампорово  - Агушеви Конаци – Смолян – Широка Лъка – Кръстова гора -  Варна

Дати

Цена от Варна

Цена от Шумен

 

16 - 18.Април

155

150

 

25 - 27.Юни

155

150

 

20 – 22.Август

155

150

 

12 – 14.Ноември

155

150

 1 ден:
 
Отпътуване от Варна в 05:00ч. По маршрут Варна – Пампорово.                                                                                                                                                                                       

По пътя кратки почивки за кафе и почивка около обяд пристигаме в гр.Асеновград, тук ще посетим Асеновата Крепост, тя е най-атрактивната и често посещавана туристическа забележителност около Асеновград.  Безспорното обаяние и мистериозност на тази архитектурна забележителност вдъхновяват интересна легенда. Според нея до началото на миналия век всяка Бъдни вечер след полунощ църквата в крепостта придобива предишния си вид и се осветява от мистериозни светлини. Камбаната последователно бие, чува се хармонично пеене на псалти от храма и в цялата околност мирише на тамян. Някой си станимаклия, слизайки от манастира Петрицос, за да избегне снежната буря, се скрива под крепостта и съвсем случайно става свидетел на всичко това. Изненадан, той се приближава до черквата и я вижда в цялото й величие, пълна с благочестиви християни, облечени с дрехи от други времена. Чува църковната служба на свещеника. Докато обикаля Кръста (Светая Светих), отецът споменава императора, цялата дворцова свита, патриарха и генерал Вриенос с цялото му семейство. Литургията е изпълнена. След всички молитви и „Амин“ моментално всичко изчезва и черквата се връща в предишното състояние.

След Асеновата крепост се отправяме към Бачковският манастир. Той е вторият по големина манастир в България и един от 3-те ставропигиални (другите два са Рилския и Троянския). Основан е през 1083г. от грузинеца Григорий Бакуриани, който е бил доместник на западните войски на византийския император Алексий I Комнин. В началото манастира се развива като център на грузинското монашество и запазва грузинския си характер чак до края на 12в. По това време там е създадена Петрицонската книжовна школа, чрез която се осъществяват връзките на средновековна Грузия с Византийската империя.

Настанявване в хотел в Пампорово/Чепеларе. Нощувка.

2 ден: 
Закуска.

В родопското село Могилица се намира най-големият късносредновековен феодален замък на Балканския полуостров – Агушевите конаци. Комплексът от сгради е построен от трима майстори в продължение на 20 години – от 1820 до 1840 г., за богатия турски феодал Салих ага и тримата му сина. Замъкът има 221 прозореца, 86 врати и 24 комина. Агушевите конаци се състоят от три последователно свързани двора с жилищни и стопански сгради и изолирани един от друг с вътрешни зидове. Във всеки двор се е намирал по един кладенец, жилището на господаря, на домашната прислуга, помещенията за временните работници в стопанството, оборът, плевнята, хамбарът и други стопански помещения.

Свободно време в гр.Смолян за разходка и обяд.

Следва посещение на с.Широка лъка - известно със своите красиви, автентични родопски къщи, разположени амфитеатрално от двете страни на реката. Местните майстори строители били прочути в цялата страна. Старите къщи са в типичния за Родопите архитектурен стил – двуетажни, с еркери и вътрешно дървено стълбище. Повечето стаи са широки, с дървени миндери до стените, прозорците са малки. Най-известни са Сгуровската, Учиковската, Григоровската къща. Селото е прочуто и със съхранения си фолклор. Тук са се родили едни от най-известните певци и гайдари на родопския фолклор. През 1972 г. в селото е създадено Национално училище за фолклорни изкуства.

Връщане в хотела. Нощувка.

3 ден: 
Закуска.

Отправяме се към Кръстова гора.

Според преданието на това място е бил скрит Кръста, на който е разпнат Исус Христос.  Кръстът се намирал в Манастира Света Троица до 18 век, когато турците разрушили сградата до основи. Христовият Кръст обаче бил спасен! Трима монаси го скрили добре в една от близките пещери. Именно така  вълшебството на Кръстовата Гора идва от силата на Христа и неговият кръст, скрит в недрата на Родопите. Магията на Кръстова гора, където всяка година се стичат хиляди вярващи в търсене на изцерение, се дължи не само на частицата от Божия кръст, скрита там, но и на енергия от Космоса. Земята под хълма в Родопите е свещена и усилва вселенските потоци, които правят чудеса за хората много преди идването на Христос.                                                                                                                                                           

Свободно време и малко преди обяд отпъруване за гр.Варна 

ЗАПОВЯДАЙТЕ ОТНОВО!!!!!!!!

Цената включва:

                    транспорт по маршрута с комфортен туристически автобус 3*;

                    посещение на Асеновата Крепост;

                    посещение на Агушевите конаци;

                    посещение на Широка Лъка;

                    посещение на гр.Смолян;

                    посещение на Кръстова гора;

                    посещение на Бачковският манастир;

                    екскурзоводско обслужване;

                    туристическа застраховка за лица до 65 г.

 

Цената не включва:

                    входни такси за посещаваните обекти;

                    разходи от личен характер;

                    медицинска застраховка за лица 65-79.99 год. – доплащане; лица 80 и повече години не се застраховат;

                    входни такси за посещаваните обекти.

 

Начин на плащане:

                    при записване се внася цялата сума.

 

Забележка:

                    не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!

                    туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата;

                    при възникване на извънредни, непредвидими проблеми в пътната или метеорологична обстановка, блокиране на пътни участъци или други непреодолими препятствия се допуска промяна в програмата. В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата;

                    туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването;

                    необходими документи: валиден документ за самоличност: лична карта;

                    минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 40 пълноплащащи туриста;

                    срок за уведомление от страна на агенцията за неосъществяване на пътуването поради несъбран минимален брой туристи – 3 дни преди датата на отпътуване.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Подобни оферти
2 дни / 1 нощувки
от 80 лв.
2 дни / 1 нощувки
от 100 лв.
2 дни / 1 нощувки
от 110 лв.
3 дни / 2 нощувки
от 170 лв.