Август

Джип сафари в родопите
Продължителност: 3 дни / 2 нощувки

Транспорт: Автобус

Цена от: 205 лв.
Програма

 Програма

 

Програма по маршрут: Варна –  Бачковски манастир – Асенова крепост -  КК „Пампорово” – с. Триград.........

 

Цена: От Варна  215 лв., от Шумен 205лв. /при настаняване в двойна стая/

            

Дата

23.08. –  25.08. 2019

 

Първи ден

 

Отпътуване от гр.Варна 06:30ч. По пътя кратки почивки и посещение на Асеновата крепост и Бачковския манастир.

Асеновата Крепост е най-атрактивната и често посещавана туристическа забележителност около Асеновград.  Безспорното обаяние и мистериозност на тази архитектурна забележителност вдъхновяват интересна легенда. Според нея до началото на миналия век всяка Бъдни вечер след полунощ църквата в крепостта придобива предишния си вид и се осветява от мистериозни светлини. Камбаната последователно бие, чува се хармонично пеене на псалти от храма и в цялата околност мирише на тамян. Някой си станимаклия, слизайки от манастира Петрицос, за да избегне снежната буря, се скрива под крепостта и съвсем случайно става свидетел на всичко това. Изненадан, той се приближава до черквата и я вижда в цялото й величие, пълна с благочестиви християни, облечени с дрехи от други времена. Чува църковната служба на свещеника. Докато обикаля Кръста (Светая Светих), отецът споменава императора, цялата дворцова свита, патриарха и генерал Вриенос с цялото му семейство. Литургията е изпълнена. След всички молитви и „Амин“ моментално всичко изчезва и черквата се връща в предишното състояние.

След Асеновата крепост се отправяме към Бачковският манастир. Той е вторият по големина манастир в България и един от 3-те ставропигиални (другите два са Рилския и Троянския). Основан е през 1083г. от грузинеца Григорий Бакуриани, който е бил доместник на западните войски на византийския император Алексий I Комнин. В началото манастира се развива като център на грузинското монашество и запазва грузинския си характер чак до края на 12в. По това време там е създадена Петрицонската книжовна школа, чрез която се осъществяват връзките на средновековна Грузия с Византийската империя.

Около 17 ч. пристигаме в КК „Пампорово” Настаняваме се в хотела. Нощувка.

Втори ден

 

Закуска.8:30 ч.- Отпътуване на еднодневна екскурзия до „върха на света”, както местните наричат с. Триград. За да стигнем до там, обаче, ще преминем през Триградското ждрело, което е невъзможно с автобуса, с който пътуваме.
09:30ч – В с. Тешел се ПРЕХВЪРЛЯМЕ НА ОТКРИТИ ДЖИПОВЕ. По този начин изцяло се наслаждаваме на високите мраморни скали и отвесни зъбери, образуващи пролома. Те се издигат от двете страни на р. Триградска и достигат височина до 250 м.Усещането е неописуемо! На най-високата точка от Триградското ждрело се намира истинска подземна мистерия – пещерата Дяволското гърло. Тук е най-високият подземен водопад на Балканите – водата пада от 42 м. 

Изкачваме се /с джиповете/ и до още една забележителност, която се пополяризира през последните 2 години и това е панорамната площадка „Вълчи камък”, изградена по инициатива на овчарите от с- Гьоврен. Тя е на 1650м.н.в.и е най-високата панорамна площадка на Балканите Гледката е на 360 градуса и ни оставя без дъх.

Широка лъка е известно с богата си история родопско село. Тук ще изпитатe истинското гостоприемство на родопчанина, ще се насладите на уникална, автентична архитектура и неописуема, чиста природа. Село – привлекателно място за туриста, където ще намерите разнообразни начини да прекарате своята почивка в планината. През 1832 г. в селото е създадено килийно училище. Училището се намира точно до църквата „Успение Богородично“ – едно от задължителните за посещение места в Широка лъка, заедно с етнографския музей. Читалище Екзарх Стефан се намира „на купището“, както казват местните хора за центъра на селото. На центъра са изградени паметници в чест на Капитан Петко Войвода и Екзарх Стефан. Връщане в хотела нощувка.

Трети ден

Закуска. 10:00 ч. Отпътуваме за гр.Варна.

Цената включва:

·         транспорт по маршрута с луксозен туристически автобус 3*;

·         посещение на Асеновата Крепост;

·         посещение на Бачковският манастир;

·         курортна такса;

 

·         джипове за извозване през Триградско ждрело до Панорамната площадка «Вълчи камък»;

 

·         две нощувки със закуски в КК“Пампорово“,

 

·         екскурзоводско обслужване;

·         туристическа застраховка за лица до 65 г.

Цената не включва:

·         входни такси за посещаваните обекти;

·         разходи от личен характер;

·         доплащане за единична стая;

·         медицинска застраховка за лица 65-79.99 год. – доплащане 6.00 лв.;лица 80 и повече години не се застраховат;

 

Начин на плащане:

·         при записване се внася капаро.

Забележка:

·         не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!

·         туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата;

·         при възникване на извънредни, непредвидими проблеми в пътната или метеорологична обстановка, блокиране на пътни участъци или други непреодолими препятствия се допуска промяна в програмата. В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата;

·         туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването;

·         необходими документи: валиден документ за самоличност: лична карта;

·         минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 40 пълноплащащи туриста;

·         срок за уведомление от страна на агенцията за неосъществяване на пътуването поради несъбран минимален брой туристи – 3 дни преди датата на отпътуване.