Програма 2021

Мистериите на Родопа планина
Продължителност: 3 дни / 2 нощувки

Транспорт: Автобус

Цена от: 170 лв.
Програма

 Програма

„Мистериите на Родопа планина”

Александровска гробница - Хасково – Златоград - Кърджали – Татул – Светилището Белинташ


Дати

Цена от Варна/ Девня

Цена от Шумен

 

 

     

26 -28.Ноември

170

165

 1 ден: 
Отпътуване от Варна в 05:00ч. По маршрут Варна – Шумен – Търговище - Хасково.

Александровска гробница – една от най-внушителните гробници в България. Александровската гробница е една от най-внушителните исторически находки, открити по нашите земи. Според археолозите, гробницата датира от IV век преди Христа и е принадлежала на знатен тракийски аристократ или владетел. Най-голямата загадка край гробницата остава именно името на тракиеца, погребан в нея. Александровската гробница е едно от най-големите съоръжения от този тип, открити по нашите земи. Едно от нещата, които я правят уникална са стенописите по стените на гробната камера и дромоса на преддверието. Те са изключително добре запазени и изглеждат по-скоро като снимки от преди 2000 години. Стенописите изобразяват предимно ловни сцени, както и погребален пир – все картини, които често биват откривани в гробниците. Известно е, че в представите на аристократичните представители на траките за отвъдното съществуват идеите за „вечен лов“ и „вечно пируване и пиянство“, в които обожествените герои прекарват своето безвремие. Един от интересните стенописи в гробницата е изображението на гола мъжка фигура, замахваща с двойна брадва. Според изследователите, това вероятно е изображение на митичен герой. Друго изображение, което представлява особен интерес е това на млад мъж в профил наляво. Над портрета има и надпис с гръцки букви, който според историците, означава Кодзимасес Майстора. Вероятно това е човекът, чието дело са стенописите в гробницата. Именно стенописите са изворът, от който днес историците разбират за живота на траките, за това как се обличали, как водели войните си, как ловували, как вдигали пиршества и как погребвали най-знатните си представители. В близост до Александровската гробница, се намира и Музеен център „Тракийско изкуство в Източните Родопи“. В него се намира копие на близката Александровска гробница, както и откритите в Сакар 98 златни апликации. Тук може да бъде видяно и златно съкровище, датиращо от  4500 – 4000 година преди Христа, чийто накити, аналогични на Варненския некропол, представляват най-старото обработено злато в света. Музейният център е построен с дарение в размер на близо 3 милиона долара от Япония. Той бива открит през 2009 година лично от японския принц Акишино и президента на България по това време – Георги Първанов. От 2011 година Александровската гробница е част от Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз.

В Хасково ще имаме възможност да се поклоним пред най-високата статуя на Света Богородица. Статуята на Пресвета Дева Мария с Младенеца е издигната с почит, любов и признателност към Божията майка от жителите на града. Символът не е избран случайно – Божията Майка винаги се е считала за покровителка на града. В хилядолетната му история Рождество Богородично се е почитал като един от най-големите празници, а с решение на Общинския съвет 8 септември става и Ден на Хасково. Монументът е открит официално през 2003 г. с водосвет от митрополит Арсений – на празника Рождество Богородично на 8 септември. През 2005 получава признание от „Световните рекорди на Гинес“  за най-високата статуя на Богородица с Младенеца.

Настаняване в хотел в Кърджали / Момчилград. Нощувка.  

2 ден: 
Закуска.

Още по време на пътуването към Златоград ще разберете, че нито минутка от екскурзията не е изгубена. По пътя се редуват един след друг уникални пейзажи, за които може само да разказвате след това. Градът е сгушен в самият “край” на България, само на 2км. от гръцката граница. Усамотено и тихо градче, което пази Родопския уют и неизменно навява българския дух. Насред него е разположен Етнографският ареален комплекс (ЕАК), който е запазил бита и архитектурата на населеното място отпреди повече от столетие. Той е открит на светлия 24 май 2001г. и единственият, засега, частен етнографски комплекс в България и обединява в себе си традициите и културата на местните от времето на Възраждането. Част от него са много жилищни постройки, занаятчийски дюкяни, места за отдих и нощувка, автентични български гостилници и кафенета, водни съоръжения и др. Комплексът не спира да се развива и броят на обектите постоянно се увеличава и заедно с това се обогатява съдържанието му. Всичко това помага на ЕАК Златоград да попадне сред 100-те национални туристически обекта. Невероятната архитектура ни завладява още след първите стъпки на неговата територия. Малки калдъръмени улички ни отвеждат от врата на врата, за да достигнем до Етнографския музей. Разположен е в стара къща, принадлежала навремето на богатия търговец Александър Чанов. Една от залите му е отделена за находките от най-дълбока древност, открити в региона. Изложени са предмети от всички периоди, като започнем от най-ранното тракийски време, преминаваме през Римската и Византийската епохи и периода на Българската държава до падането й под османско владичество.

След Златоград се отправяме към Татул - един от най-величествените мегалитни паметници, открити по нашите земи - Тракийското светилище край село Татул, община Момчилград. Светилището представлява скален масив, а върхът му - пресечена пирамида. Комплексът се състои от два саркофага, четириъгълно легло за главния олтар и триметров кладенец.  Скалната пирамида и гробниците около нея са оформени през ХVІІІ – ХІ в. пр.Хр., когато светилището преживява своя първи голям разцвет. Наоколо е оформен кръг от глинени олтари, върху които са извършвани жертвоприношенията. Открити са стотици култови предмети – глинени човешки идоли и прешлени за вретено, модели на съдове, предмети от бронз, изображения на Бога Слънце.  Според историци саркофагът, пресечената пирамида и страничната камера илюстрират погребенията на Орфей и на тракийския цар Резос, който според митологията е царувал в южната част на Родопите и е взел участие в легендарната Троянска война.

Връщане в хотела за нощувка.

3 ден: 
Закуска.

Кърджали е разположен в сърцето на Източно-родопския планински масив, на двата бряга на древната река Арда. Някои от популярните места за посещение в Кърджали са: Манастирският комплекс "Успение Богородично", Средновековният манастир "Св. Йоан Продром", Регионален исторически музей и други. Водно огледало (каналът) на р. Арда в Кърджали е съвременно хидротехническо съоръжение, което започва след стената на яз. Кърджали и стига до моста към кв. "Веселчане". Това е един от символите на града, който е атракция за туристите.

Белинташ - където компасите полудяват. В източната си част Родопите пазят вълнуваща тайна – Белинташ или „скалата на познанието”. Това е местност, където природните енергии си играят с явленията. Стрелките на компасите полудяват от магнетичните сили. Снегът не се задържа, а се топи веднага щом падне. Хората, които посещават местността, често споделят странни преживявания. А легендите за нея са толкова необикновени, та чак невероятни.

От паркинга нагоре се вие приказна горска пътека. Има маркировка и табели, а разходката е по-малко от половин час. Когато боровете свършат, пред вас ще се открие „Стражът” на Белинташ – изсечено в скалата лице, което се вижда в профил съвсем ясно. За да стигнем до самия връх, трябва да се изкачим внимателно по една тясна метална стълба. Щом стигнем платото, гледката е наистина невероятна – 360 градуса, а усещането е сякаш сме извън времето, над дребнавостта и личните проблеми. Ще се намериме сред море от полегати била на Родопите, а на хоризонта ще различим Сини връх, селата Мостово и Врата, махала Ряката, Кръстова гора, светилищата Караджов камък и Хайдукташ.

Платото на Белинташ е продълговато и скалисто с дължина 800-850 метра и ширина 20-40 метра в различните зони. Образувало се е вследствие изригването на вулкан, чийто кратер е съседният Караджов камък. Върху скалата е образувана система от улеи и ямки, които са като скачени съдове и при дъжд водата в тях прелива последователно. Няколко щерни (резервоара за вода) заемат централно място. Най-голямата е с диаметър 2,1 м и е дълбок 2,45 м. За тях се знае, че дори при големи жеги не пресъхват.

През 70-те години на миналия век съвсем случайно намерена от местен овчар, древна сребърна плочка ни разкрива част от тайните на Белинташ. На нея е изобразен мъж, седнал на трон, на фона на пълзящи нагоре змии. Учените са единодушни – това е оброчна плочка на тракийския бог Себазий, който е олицетворение на кръговрата в природата, бог на слънцето, земеделието и лечебната сила. Другото му име е Загрей и всъщност е първообразът на Дионисий, култът към който се разпространява по-късно в Гърция и Рим.

От този момент на Белинташ вече се гледа не просто като на тракийско укрепление, а като на сакрално светилище, което в древността е било дори по-значимо от Перперикон. То е обслужвало целите Родопи и Горнотракийската низина. Според учените датира от петото хилядолетие преди Христа, което го прави и едно от най-старите у нас. Тук бесите са извършвали кървави жертвоприношения, мистични религиозни ритуали, както и такива, свързани със земеделието, с космоса и като цяло с познанието им за света.

Според изследователи мястото е древна астрономическа обсерватория. Ако погледнете към нощното небе над Белинташ, ще разберете защо. Човек има усещането, че се носи в космоса. Астрономи разчитат върху скалата небесна карта, чрез която предците ни са определяли местоположението на звездите.

Има и други по-невероятни легенди, които разказват, че преди милиони години това е било място, където са кацали космически кораби с извънземни. Друг мит е, че по време на Потопа тук е се е намирал Ноевият ковчег. А историята, която се разказва от иманярите е, че някога Александър Македонски скрил на това място в пещера златна колесница. За това злато Ванга предрекла, че ще бъде открито, когато скалата вземе осем човешки живота. Досега при различни нещастни случаи са загинали петима души.

Ако оставим настрана суеверията, наистина си заслужава да посетите Белинташ. За да почувствате магията на местността, е необходимо да забравите всичко, което сте чули, и просто да се потопите в древната му енергия.

 

ЗАПОВЯДАЙТЕ ОТНОВО!!!!!!!!

Цената включва:

                    транспорт по маршрута с комфортен туристически автобус 3*;

                    посещение на Александровска гробница;

                    посещение на най-високата статуя на Света Богородица;

                    посещение на Хасково;

                    посещение на Златоград и Етнографският ареален комплекс;

                    посещение на Кърджали;

                    посещение Тракийското светилище край село Татул;

                    посещение на Светилището Белинташ;

                    две нощувки със закуски;

                    лицензирано екскурзоводско обслужване;

                    туристическа застраховка за лица до 65 г.

 

Цената не включва:

                    входни такси за посещаваните обекти;

                    разходи от личен характер;

                    медицинска застраховка за лица 65-79.99 год. – доплащане; лица 80 и повече години не се застраховат;

 

Начин на плащане:

                    при записване се внася цялата сума.

 

Забележка:

                    не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!

                    туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата;

                    при възникване на извънредни, непредвидими проблеми в пътната или метеорологична обстановка, блокиране на пътни участъци или други непреодолими препятствия се допуска промяна в програмата. В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата;

                    туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването;

                    необходими документи: валиден документ за самоличност: лична карта;

                    минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 40 пълноплащащи туриста;

                    срок за уведомление от страна на агенцията за неосъществяване на пътуването поради несъбран минимален брой туристи – 3 дни преди датата на отпътуване.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Подобни оферти