Програма 2021

Ферма за охлюви в село Българево - Балчик - нос Калиакра
Продължителност: 1 дни

Транспорт: Автобус

Цена от: 18 лв.
Програма

 Програма

Ферма за охлюви в село Българево - Балчик - нос Калиакра

 

Дати

Цена от Варна

 

 

28.Март

18

 

 

11.Юли

18

 

 

06.Септември

18

 

 

17.Октомври

18

 

 Отпътуване от Варна  ул. "Антим 1-ви" в 8:30ч.      

Ще посетим „ЕКО-ТЕЛУС“ - малка фамилна ферма за охлюви в село Българево, изградена през 2010 година на площ от близо 4 дка.  Фермата се намира в непосредствена близост до Черноморския бряг, което създава изключително благоприятна среда за отглеждането на охлювите, поради високата влажност на въздуха и богатата на варовик почва. В България охлювъдството все още не е добре развито, поради това българските фермери взаимстват опит от свои колеги в Белгия и Франция, които имат дългогодишна практика в отглеждането на охлюви.

Фермата за охлюви ЕКО-ТЕЛУС е третата по големина в България, но единствено тя на Балканския полуостров посреща гости, предлагайки им на място да дегустират пресни охлюви или охлювни продукти директно от ресторанта на фермата. През 2015 година ферма „ЕКО- ТЕЛУС“ беше наградена с приз за „ Най – нова туристическа атракция“ от Българската асоциация по хотелиерство и ресторантьорство.

Следва посещение на Исторически комплекс "Онгъл" - Българево. Центърът е създаден, за да популяризира историята на българските земи и народите, които са ги обитавали, както и културното наследство, което са ни завещали. Исторически център "Онгъл" отвори врати през август 2014 г. Чрез слово, онагледяване и живи възстановки, посетителите се запознават с историята на древните и съвременни обитатели на нашите земи. Музеят разполага с 9 зали, във всяка от които може да чуете различна беседа, свързана с българската история. Извън залите посетителите могат да се докоснат и снимат с реплики на старинни оръжия и защитни облекла.

Отпътуваме към Нос Калиакра - тесен скалист полуостров, прорязващ морето на 2 км от брега. Природен и археологически резерват "Калиакра" пази не само неоценимо природно богатство, но и богато историческо наследство. Посещение на нос Калиакра и крепостта - древната столица на цар Лизимах, един от наследниците на Александър Македонски и управител на Тракия.      Легенди за Калиакра - най-известната легенда е за 40-те български девойки, които завързват косите си една за друга и се хвърлят в морето, за да не попаднат в ръцете на османските поробители .Една от тях била Калиакра,на която се смята, че е кръстен носът. Сега в началото на нос Калиакра има обелиск наречен Портата на 40-те девици в тяхна памет.

Другата легенда е за Свети Никола, покровителят на моряците. Светецът бягал от турците и Бог удължавал земната твърд под краката му, за да успее да избяга, като по този начин бил създаден и носът. В крайна сметка той бил заловен и сега там има изграден параклис, реставриран през 1993 година, символизиращ гроба му. На това място по време на турското владичество е имало и дервишки манастир, за който се твърдяло че съхранява мощите на турския светец Саръ Султук. Малък нос северно от Калиакра носи името „Свети Никола“.                                                                                        

Около 16:30ч отпътуваме обратно за Варна. Пристигане около 18:00.

Цената включва:

                    транспорт по маршрута с комфортен туристически автобус 3*;

                    посещение на ферма за охлюви в село Българево;

                    посещение на Нос Калиакра;

                    посещение на Исторически комплекс "Онгъл" – Българево;

                    екскурзоводско обслужване;

                    туристическа застраховка за лица до 65 г.

 

Цената не включва:

                    входни такси за посещаваните обекти;

                    разходи от личен характер;

                    медицинска застраховка за лица 65-79.99 год. – доплащане 4.00 лв.;лица 80 и повече години не се застраховат;

 

Начин на плащане:

                    при записване се внася цялата сума.

 

Забележка:

                    не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!

                    туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата;

                    при възникване на извънредни, непредвидими проблеми в пътната или метеорологична обстановка, блокиране на пътни участъци или други непреодолими препятствия се допуска промяна в програмата. В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата;

                    туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването;

                    необходими документи: валиден документ за самоличност: лична карта;

                    минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 40 пълноплащащи туриста;

                    срок за уведомление от страна на агенцията за неосъществяване на пътуването поради несъбран минимален брой туристи – 3 дни преди датата на отпътуване.

 

 

 

Подобни оферти
1 дни
от 45 лв.
2 дни / 1 нощувки
от 80 лв.
2 дни / 1 нощувки
от 100 лв.
2 дни / 1 нощувки
от 110 лв.
9 дни / 7 нощувки
от 595 лв.