Програма 2021

Червената църква – Батак – Доспат – Ягодинска Пещера – Широка Лъка - Пампорово – Бачковски манастир
Продължителност: 3 дни / 2 нощувки

Транспорт: Автобус

Цена от: 160 лв.
Програма

 Програма

 

Маршрут: Варна – Червената църква – Батак – Доспат – Ягодинска Пещера – Пампорово – Бачковски манастир -  Варна

 

Дати

Цена от Варна

Цена от Шумен

 

23 - 25.Април

160

150

 

26 – 28.Ноември

160

150

 1 ден:
 
Отпътуване от Варна в 06:00ч. По маршрут Варна – Доспат.        

 Червената църква е един от бисерите на раннохристиянската архитектура в Европа, архитектурен и археологически паметник от национално значение. Статут на национален античен паметник получава през 1927 година, а на архитектурно-строителен паметник на културата в руинен вид - през 1966 година. Раннохристиянска базилика Червената църква се намира на 2 километра североизточно от Перущица. Началото на селищния живот е поставено около VI век пр. Хр. Праисторическо селище е открито на 500 метра от църквата.

Следва посецение на Църквата-костница „Света Неделя“ - намира в центъра на китното родопско градче Батак. Този храм заема особено, величаво място в историята на България и българския народ. Събитията в Батак са едни от най-разтърсващите в българската история и са тясно свързани с Априлското въстание. Новината за този ужас, който не разпознава мъже, жени и деца, се разпростира мигновено и потриса целия свят и дава основание на Русия да влезе във война с Османската империя. Църквата-костница “Света Неделя” е един от най-тежките спомени за борбата за освобождение на България. През месец май 1876 г. случващото се в целия град и основно в храма получава недвусмисленото наименование – Баташко клане.

Възпоминания от Батак (разказ от едно дете) От Батак съм, чичо. Знаеш ли Батак?..............                                                                                                                   

Настанявване в хотел.

2 ден: 
Закуска.

Разположена на десния бряг на Буйновска река и като част от Буйновското ждрело, Ягодинската пещера е сред най-посещаваните пещери в България. Намира се на 3 км от с. Ягодина. Общата дължина на галериите на пещерата е над осем километра и това я нарежда сред най-дългите у нас. В пещерата се влиза през специално направен вход към най-долния от нейните три етажа, който е благоустроен и осветен. Температурата в него е между 6 и 8 ° С целогодишно. Освен с множеството красиви образувания и пещерните перли, единствени у нас, Ягодинската пещера е известна и с това, че е била обитавана от каменно-медната епоха. Специална музейна експозиция разкрива откритите останки от жилище, керамични съдове, оръдия на труда, керамична пещ и др. Проучванията показват, че на това място са живели древни майстори-грънчари, които са добивали глината от вътрешността на пещерата и са изработвали различни изделия. Експозицията е оформена в естествения вход на пещерата, който е на около километър надолу по течението на Буйновска река, след изкуствения вход през който се правят туристическите посещения в благоустроения етаж на пещерата.

Следва посещение на с.Широка лъка - известно със своите красиви, автентични родопски къщи, разположени амфитеатрално от двете страни на реката. Местните майстори строители били прочути в цялата страна. Старите къщи са в типичния за Родопите архитектурен стил – двуетажни, с еркери и вътрешно дървено стълбище. Повечето стаи са широки, с дървени миндери до стените, прозорците са малки. Най-известни са Сгуровската, Учиковската, Григоровската къща. Селото е прочуто и със съхранения си фолклор. Тук са се родили едни от най-известните певци и гайдари на родопския фолклор. През 1972 г. в селото е създадено Национално училище за фолклорни изкуства.

Настаняване в хотел. Нощувка.

3 ден:

Закуска.

Бачковският манастир е вторият по големина манастир в България и един от 3-те ставропигиални (другите два са Рилския и Троянския). Основан е през 1083г. от грузинеца Григорий Бакуриани, който е бил доместник на западните войски на византийския император Алексий I Комнин. В началото манастира се развива като център на грузинското монашество и запазва грузинския си характер чак до края на 12в. По това време там е създадена Петрицонската книжовна школа, чрез която се осъществяват връзките на средновековна Грузия с Византийската империя.

От 13в. нататък Бачковският манастир е в границите ту на Византия, ту на България при владетелите Иванко, Калоян, деспот Алексий Слав, Иван Асен II и Константин Тих. През 1344г. по време на гражданската война във Византия Станимашката област заедно с манастира е отстъпена на българския цар Иван Александър от Анна Савойска срещу борбата му против Йоан Кантакузин. Българският владетел обновява манастира и става негов ктитор. Манастирът остава в границите на българската държава до 1364г., когато османците го завладяват. След падането на Търновското царство през 1393г. там е заточен Патриарх Евтимий, чиито мощи остават в обителта до 19в.

Свободно време и след обяд отпъруване за гр.Варна 

Цената включва:

·         транспорт по маршрута с комфортен туристически автобус 3*;

·         посещение на Червената църква;

·         посещение на гр.Батак и Църквата-костница „Света Неделя“;

·         посещение на Ягодинската пещера;

·         посещение на Бачковския манастир;

·         екскурзоводско обслужване;

·         две нощувки със закуски;

·         туристическа застраховка за лица до 65 г.

Цената не включва:

·         входни такси за посещаваните обекти;

·         разходи от личен характер;

·         доплащане за единична стая;

·         медицинска застраховка за лица 65-79.99 год. – доплащане 6.00 лв.;лица 80 и повече години не се застраховат;

Начин на плащане:

·         при записване се внася цялата сума.

Забележка:

·         не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!

·         туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата;

·         при възникване на извънредни, непредвидими проблеми в пътната или метеорологична обстановка, блокиране на пътни участъци или други непреодолими препятствия се допуска промяна в програмата. В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата;

·         туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването;

·         необходими документи: валиден документ за самоличност: лична карта;

·         минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 40 пълноплащащи туриста;

·         срок за уведомление от страна на агенцията за неосъществяване на пътуването поради несъбран минимален брой туристи – 3 дни преди датата на отпътуване.

 

 

 

Подобни оферти