Юли

Елена – Къпиновски манастир “Св. Николай Чудотворец” - Христовски водопад - Паметник на Вълчан войвода
Продължителност: 1 дни

Транспорт: Автобус

Цена от: 36 лв.
Програма

 Програма

Елена –  Къпиновски манастир “Св. Николай Чудотворец” - Христовски водопад - Паметник на Вълчан войвода

 

Дати

Цена от Варна

Цена от Шумен

Цена от Търговище

04.Април

36

32

30

22.Май

36

32

30

17.Юли

36

32

30

21.Август

36

32

30

30.Октомври

36

32

30

 

Тръгване в 7:00 ч. от Варна, „Антим“ 1.

Първо ще посетим Къпиновски манастир “Св. Николай Чудотворец”. Историята на това място е доста богата – според сведенията, манастирът е създаден през 1272 г., по времето на цар Константин І Асен Тих. През турското владичество той е бил опожаряван многократно, като последно това е станало през 1798 г. от кърджалиите. Интересен факт е, че Софроний Врачански е бил игумен на манастира ( през 1794 г.), където носи препис на “История славянобългарска”. Манастирът придобива сегашния си вид през 1835 г., когато игуменът възлага задачата по възстановяването  на манастира на дряновските майстори Пенчо и Рачо. По това време е изградена и църквата, която представлява дълга, еднокорабна, безкупулна каменна сграда. В Нея се намира интересния дърворезбован иконостас с много икони, рисувани от представителите на Тревненската художествена школа (в периода 1811-1820 г.). На източната стена се намира единственият стенопис, изобразяващ “Страшният съд”. Той е създаден през 1845 г. от разградския зограф Йоан Попович.

През месец август 2015г се състоя откриването на първия и единствен за сега в България паметник на легендарния войвода и поборник за народна свобода Вълчан войвода. Стотици хора се стекоха към Вълчова поляна над язовир "Йовковци", на която на равното и най-високо място се извисява в цял ръст от бял камък неустрашимият хайдутин. Едва ли по земите български – от Тимок до Тулча и от Македония до Цариград, където е действала четата му, би се намерило по-живописно място за подобен монумент. Докъдето взорът стига все гори и планини, синьо небе и водна шир. На стотина метри от паметника вековен дъб хвърля сянка върху старо черковище, а на броени стъпки до него е издигнат от същите благодетели параклисът "Свети Петка". Паметникът е дело на скулптурите Димо Бойчев и Владо Мъников, правен в продължение на година в столицата. Вълчан войвода, чийто живот е обвит в легенди и е оставен встрани от признатите поборници, дочаква освобождението на България. Умира на 104 години, на 23 март 1879 година. Неустрашимият хайдутин остава завинаги на Вълчова поляна с пушка в ръка, стъпил върху три сандъка имане, вперил поглед в необятния простор. Нему принадлежат думите: "Един живот не е достатъчен за освобождението на България. Затова завещах делото на потомците!"

Около обяд сме вече в гр.Елена. Има много легенди за възникването на град Елена. Най – разпространена е легендата за двама млади влюбени. В нея се разказва, че в девствените вековни гори на Еленския балкан се извивала пътека, по която минала щастлива младоженска двойка – Елена и Самуил. Разбойници нападнали сватбата. Похитителят не намерил път към сърцето на девойката и тя паднала убита. Самуил също бил посечен. От скръб по своите рожби родителите се заселили тук и основали селото, което нарекли Елена.                             

Свободно време за обяд и разходка.Като тук може да посетите някои от обявените като паметници на културата  сгради, като: Часовниковата кула, църквата „Успение Богородично”, къщата-музей „Иларион Макариополски”, първото класно училище „Даскалоливницата”, Поп Николовата къща и Петте Разсуканови къщи.

След гр.Елена се отправяме да разгледаме Христовският водопад - една малка Ниагара в сърцето на Еленския Балкан. Христовският водопад не е от високите – височината му е около 15 метра, но пък е доста широк и с много вода пролетно време. Реката, която го захранва се нарича Мийковска река. Коритото й в тази част е изцяло скално и може би заради това водопадът е толкова широк. Цялата тази картинка прекрасно се допълва от високите скали на левия бряг на реката, стоящи отстрани като рамка на целия пейзаж.              

Около 16:30 тръгваме в посока Варна .Пристигането във Варна е около 19:00 часа.

Някои казват, че водопадите били места, където човек се пречиства и изцелява. Във въздуха около тях се образува наситеност на отрицателни йони. Наистина има нещо „магическо” в околността на Христовският водопад. Заради всичко това си струва човек да отдели един ден и посети това място, от което ще остане очарован, а душата му ще се зареди за дни напред  с енергия за нови пътешествия.

Цената включва:

                    транспорт по маршрута с комфортен туристически автобус 3*;

                    посещение на Христовският водопад;

                    посещение на Паметник на Вълчан войвода - с.Раювци;

                    посещение на Къпиновски манастир “Св. Николай Чудотворец”;

                    посещение на гр.Елена(Часовниковата кула, къщата-музей „Иларион Макариополски”, първото класно училище „Даскалоливницата”);

                    екскурзоводско обслужване;

                    туристическа застраховка за лица до 65 г.

 

Цената не включва:

                    входни такси за посещаваните обекти;

                    разходи от личен характер;

                    медицинска застраховка за лица 65-79.99 год. – доплащане.; лица 80 и повече години не се застраховат;

 

Начин на плащане:

                    при записване се внася цялата сума.

 

Забележка:

                    не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!

                    туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата;

                    при възникване на извънредни, непредвидими проблеми в пътната или метеорологична обстановка, блокиране на пътни участъци или други непреодолими препятствия се допуска промяна в програмата. В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата;

                    туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването;

                    необходими документи: валиден документ за самоличност: лична карта;

                    минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 40 пълноплащащи туриста;

                    срок за уведомление от страна на агенцията за неосъществяване на пътуването поради несъбран минимален брой туристи – 3 дни преди датата на отпътуване.

 

 

 

 

 

Подобни оферти