Юли

Мистична Странджа
Продължителност: 1 дни

Транспорт: Автобус

Цена от: 30 лв.
Програма

Програма

Мистична Странджа

 

Маршрут:  Варна – с.Бръшлян – М.Търново - Петрова нива - Варна

Дати

Цена от Варна

Цена от Бяла / Обзор

Цена от Бургас

13.Март

30

25

20

25.Април

30

25

20

23.Май

30

25

20

20.Юни

30

25

20

24.Юли

30

25

20

06.Септември

30

25

20

10.Октомври

30

25

20

 

Тръгване в 7:30 ч. от Варна, „Антим“ 1.

Около 10:30 пристигаме в селото с 300-годишни странджански къщи. Село Бръшлян прилича на декор за филм – с тесните си улички и дървени къщурки, сякаш създадени специално за обитаване от приказни герои. Всичко е не само красиво, но и ценно. Тук има над 80 къщи, обявени за архитектурни паметници – пример за странджанската възрожденска къща. Ще ги познаете по това, че първият етаж е изграден от камъни, с два реда греди между тях. Там е бил дамът – обор за животните. Дървени стълби водят към втория етаж, който е изцяло дървен и предназначен за живеене. Минете през Етнографската къща музей, където има малка експозиция. Не пропускайте да хвърлите поглед и на Балювата къща (днес частен дом) – тук през 1903 г. падат първите жертви на Илинденско-Преображенското въстание. Освен това в двора й през лятото се организира импровизираната Бръшляновска седянка.

В град Малко Търново ще посетим историческия музей който е разположен в 5 различни сгради - къщи, с типична Възрожденската архитектура, в които се намират различни експозиции. Исторически музей в Малко Търново е включен в списъка на 100-те национални туристически обекти на България.

Етнографска къща-музей в Малко Търново е част от експозицията на Исторически музей и представя бита в Природен парк Странджа. Къщата е паметник на културата и има висока архитектурна стойност. Тук са показани материали от бита на странджанското население от XVIII - XX век.

Ще посетим и Петрова нива - местност в планина Странджа. На това място на Преображение (11 до 13 юли) през 1903 г. заседава конгрес на Вътрешната революционна организация на българите от Тракия, на който се взема решение да бъде подкрепено Илинденското въстание, започнало вече в Македония. Това е общо усилие за присъединяването на Странджа, Одринска и Беломорска Тракия към България. Единственият леснодостъпен път, който води до това място е от запад, което е най-вероятната причина за избирането му от организаторите на събранието. Турските армии превъзхождат многократно българските и шансовете за успех са нищожни. Въпреки че са знаели това много добре, воеводите не трепват под ударите на чуждите войски. Непокорните сърца и непримирим дух държат българите на бойното поле до последно. След 26 дни на кръвопролитие бунтът е потушен, избити са хиляди, а опожарените села са 26. Две трети от населението на Странджа се изселва след случилото се.

До средата на миналия век тук е имало единствено малък параклис. С огромни усилия са събрани средства за построяването на мемориал на това място. Първоначално е положена мраморна плоча в чест на 50-годишнината от въстанието. На нея е изписано обещание, което гласи, че на това място ще бъде построен голям паметник. Това обещание е осъществено през 1958 г., когато тържествено е открит монумента пред погледа на живи участници в освободителния процес. В него са погребани костите на революционера Георги Кондолов. Още половин век по-късно, за сто годишнината от битките е построен храм-костницата “Св. Петка”. Днес може да разгледате интересен музей, посветен на Илинденско-Преображенското въстание, в който се пазят снимки, документи и оръжия от онова време.

Около 16:00 тръгваме в посока Варна.

 

Цената включва:

                    транспорт по маршрута с комфортен туристически автобус 3*;

                    посещение  на с.Бръшлян;

                    посещение на Малко Търново;

                    посещение на месноста Петрова Нива;

                    лицензирано екскурзоводско обслужване;

                    туристическа застраховка за лица до 65 г.

 

Цената не включва:

                    входни такси за посещаваните обекти;

                    разходи от личен характер;

                    медицинска застраховка за лица 65-79.99 год. – доплащане 6.00 лв.;лица 80 и повече години не се застраховат.

 

Начин на плащане:

                    при записване се внася цялата сума.

 

Забележка:

                    не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!

                    туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата;

                    при възникване на извънредни, непредвидими проблеми в пътната или метеорологична обстановка, блокиране на пътни участъци или други непреодолими препятствия се допуска промяна в програмата. В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата;

                    туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването;

                    необходими документи: валиден документ за самоличност: лична карта;

                    Мартини турс ООД си запазва правото да внася промени в предварително обявената последователност на програмата;

                    минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 40 пълноплащащи

туриста;

                    срок за уведомление от страна на агенцията за неосъществяване на пътуването поради несъбран минимален брой туристи – 3 дни преди датата на отпътуване.

 

 

 

 

 

Подобни оферти