Юли

Трявна и околните манастири
Продължителност: 2 дни / 1 нощувки

Транспорт: Автобус

Цена от: 80 лв.
Програма

 Програма

 

Маршрут: Варна – Петропавловския манастир – Трявна  – Етъра - Соколският манастир – Дряновски ман. -   Варна

Дати

Цена от Варна

Цена от Шумен

Цена от Търговище

10 - 11.Април

80

75

70

24 - 25.Юли

80

75

70

04 – 05.Септември

80

75

70

16 – 17.Октомври

80

75

70

27 – 28.Ноември

80

75

70


1 ден:
 
Отпътуване от Варна в 07:00ч. По маршрут Варна – Трявна.                                                                                                                                                                                       По пътя кратки спитки за кафе и почивка около 10:00 пристигаме в Арбнаси ще посетим Петропавловския манастир "Св. св. Петър и Павел". Тук са намирали убежище и апостолите на Великотърновския революционен окръг. Манастирът е четвъртия по големина в страната и крие в себе си богата история.

След Петропавловския манастир се отправяме към гр.Трявнасгушена в полите на Балкана, Трявна векове наред привлича хората със своето спокойствие, вълшебни гледки и неповторимата атмосфера на онези отминали времена, които и днес ни карат да се чувстваме горди, че сме българи. Заобикалящата планина сякаш е запазила възрожденската архитектура и неподправен дух на красивия балкански град.Тук от дълбока древност хората са живели в хармония с планината. В бурните отминали времена тя им е давала закрила от враговете с високите си върхове и закътани долини. Буйната трева и вековните гори пък са давали на населението поминък. Легендите разказват, че високо в Тревненския балкан някога били летните дворци на Асеневци. Табуни коне пасели на воля тучната трева по просторните поляни. Но кога първите хора избрали това място за свой дом – не е известно. Документ сочи 1565 г. като най-ранната сигурна дата за заселване на свободни хора в „мястото Търавна”.  Днес Трявна е един малък и уютен град, който цени и показва сътвореното от тревненските възрожденски майстори. Предлага много възможности за спорт, туризъм и забавления за разтоварване от забързаното ежедневие. Разходка  из Тревненските музеи. Свободно време.

Настанявване в хотел. Нощувка.

2 ден: 
Закуска.

Отправяме се към гр.Габрово. Всред плавно разливащите се северни склонове на Стара планина, по горното течение на Янтра, се намира Соколският манастир. Необичайното разположение на неговия комплекс, простиращ се на две различни нива, видимо разделени едно от друго, го прави един от интересните български манастири. В средата на просторния манастирски двор, потънал в цветя и зеленина, ден и нощ ромоли уникална белокаменна чешма с осем чучура със соколи, за която се предполага че е построена през 1865  г. от майстор Колю Фичето.                                                                                                                                                    Близо до манастира в сърцето на Балкана, насред гъста букова гора се намира машина на времето, която ще ви пренесе обратно в периода на Възраждането. Ако се чудите как са живели хората тогава, тук буквално ще се докоснете до бита им. Етъра е умалено копие на Габрово и е първият по рода си музей, в който можете не само да разгледате историята, но и да я преживеете. Тук можете да се научите да плетете с царевична шума, да правите чували от козя козина или да забъркате на растителни багрила. Свободно време за разходка и обяд.                                                                                                             

След Етъра отпътуваме за Варна, по пътя ще посетим още един манастир. В пролома, прорязан от Дряновската река, ограден с високи отвесни скали, е разположен Дряновският манастир, посветен на св. архангел Михаил. Основан по време на Второто българско царство, манастирът е сринат след идването на османлиите. Впоследствие на два пъти е наново разрушаван от поробителите като за последен път, както ни уведомява малък каменен надпис, вграден над главната входна врата, е разграбен на 10 май 1876 година. Две години по-късно на 20 юни 1880 г. - манастирът се възстановява почти във вид, в който го виждаме сега.

Цената включва:
 

·         транспорт по маршрута  с автобус 3*;

·         посещение на Петропавловския манастир;

·         посещение на гр.Трявна;

·         посещение на Соколският манастир;

·         посещение на Дряновският манастир;

·         една нощувка със закуска в гр.Трявна;

·         лицензирано екскурзоводсо обслужване,

Цената не включва: 

·         входни такси за посещаваните обекти,

·         туристическа застраховка,

·         разходи от личен характер,

Начин на плащане: 

·         при записване се внася капаро,

Забележка: 

·         не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!

·         туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата,

·         при непроходими, опасно хлъзгави, стръмни, наводнени участъци на пешеходните маршрути при лошо време или след проливни дъждове и свлачища или други неподходящи метеорологични условия, водачът има право да промени програмата с оглед сигурността на туристите,

·         при възникване на извънредни, непредвидими проблеми в пътната или метеорологична обстановка, блокиране на пътни участъци или други непреодолими препятствия се допуска промяна в програмата. В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата,

·         туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването,

·         екскурзията ще се осъществи при минимум 35 записани.

 

 

 

 

 

Подобни оферти