Януари

Сурва в Перник - Международен фестивал на маскарадните игри
Продължителност: 3 дни / 2 нощувки

Транспорт: Автобус

Цена от: 180 лв.
Програма

 Програма

Маршрут: Варна – София – Перник – В.Търново - Варна

датa: 24.01 – 26.01.2020г.

цена: от Варна  180лв.

1 ден: 
Отпътуване от Варна в 07:00ч. от „Антим“ 1. По маршрут Варна  - София.                               

Малко след обяд пристигаме в София. Тук ще посетим  храм-паметника  "Свети Александър Невски" -  Църквата Св. Александър Невски е един от най-популярните символи на София и България изобщо. Разположена е в сърцето на столицата и е катедрален храм на българския православен патриарх. Нейните високи позлатени кубета се виждат от много места в града и са повод за гордост у всеки българин. Идеята за строежа й се появява веднага след Освобождението, а един от най-големите радетели за нея е видният политик Петко Каравелов.

Ще видим Парламента, паметника на Цар Освободител, Руската църква, Царския дворец, Народният театър, Президенството. Ще имаме свободно време за разходка. Нстаняване в хотел. Нощувка.                                                                                                                                                                             

2 ден: 
Закуска.

Околко 08:30 отпътуваме за гр.Перник, тук ще посетим фестивала „Сурва“.

Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник e най-авторитетната в България и на Балканите изява на традиционни народни игри и обичаи с маски. Той популяризира достигнали до днес варианти на древна ергенска обредност, част от българската фолклорна традиция. С конкурсната си програма фестивалът е среща и надпревара на живите й носители, най-популярни с наименованията “сурвакари” и “кукери”. Фестивалът се организира от Община Перник от 1966 година. От 1985 година има статут на международен. През 1995 година Перник е приет за член на Федерацията на европейските карнавални градове. От 2008 година Международният фестивал на маскарадните игри се провежда ежегодно в последните събота и неделя на месец януари. Най-атрактивният му акцент е двудневното състезателно дефиле на маскарадни групи от страната и от чужбина. Традиционно във фестивалната надпревара участват около 5 000 души в над 90 маскарадни групи от всички етнографски райони на България и гости от Европа, Азия и Африка. Участниците идват в Перник на състезание, за емоцията, за веселбата, за признанието, че са участвали.

Зрителите от Перник и цялата страна, гостите от чужбина, идват, за да споделят магията на играта, да видят и пипнат маските, да се почувстват обновени, да си пожелаят здраве и късмет. Ще се докоснете до магията на съхранената маскарадна традиция в Пернишко. Тук всичко е истинско! Ще ви завладее очарованието на българския фолклор, подгрят с традиционни гозби и напитки. Ще усетите вълнуващото творческо присъствие на млади и стари интерпретатори на традицията. Бляскав фееричен спектакъл, огньове и илюминации ще ви потопят в мистерията на фестивалната надпревара. Два дни в центъра и по улиците на града групи от цялата страна ще се надпреварват да демонстрират колорита на своите игри и неповторими маски и костюми. Зрители и участници ще могат да контактуват по маршрутите на дефилетата и на импровизираните сцени в града. В изложбените зали на Перник ще бъдат открити интересни изложби. На богати базари гостите ще имат възможност да се насладят на произведения на българското приложно изкуство и да си купят неповторим сувенир.

Връщане в хотела и нощувка.

3 ден: 
Закуска. Преди обяд отпътуване за Варна. По пътя спираме за почивка в една от старите столици, а именно В.Търново. Тук ще имаме свободно време за обяд, и ще може да посетите Самоводска чаршия е улица в старата част на Велико Търново,известна със занаятчийските си работилници ,в който се продават ръчно изработени изделия.Аромата на топъл симид(геврек)ще ви преследва из цялата улица, шарените захарни петлета също ще ви изкушават.                                                                                                                                        

Връщане във Варна след 18:00ч.

Цената включва:

                    транспорт по маршрута с комфортен туристически автобус 3*;

                    посещение на Фестивала Сурва в гр.Перник;

                    посещение на гр.София;

                    посещение на гр. В.Търново;

                    две нощувки със закуски в хотел 2/3* в гр. София;  

                    екскурзоводско обслужване;

                    туристическа застраховка за лица до 65 г.

 

Цената не включва:

                    входни такси за посещаваните обекти;

                    разходи от личен характер;

                    медицинска застраховка за лица 65-79.99 год. – доплащане; лица 80 и повече години не се застраховат;

 

Начин на плащане:

                    при записване се внася капаро.

 

Забележка:

                    не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!

                    туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата;

                    при възникване на извънредни, непредвидими проблеми в пътната или метеорологична обстановка, блокиране на пътни участъци или други непреодолими препятствия се допуска промяна в програмата. В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата;

                    туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването;

                    необходими документи: валиден документ за самоличност: лична карта;

                    задължително изискване към туристите е да бъдат с ниски, удобни, затворени обувки с добро сцепление. Сандали, високи обувки и т.н. не са подходящи за преходи от този тип;

                    минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 40 пълноплащащи туриста;

 

 

 

.