Ноември

Стара Загора – Чирпански манастир
Продължителност: 2 дни / 1 нощувки

Транспорт: Автобус

Цена от: 100 лв.
Програма

 Програма

 

Маршрут: Варна – Стара Загора – Чирпански манастир -  Варна

Дата: 21-22.11.2020    2дни / 1 нощувки

Цена:                                                                                                                                                                                       

от Шумен  90лв.                                                                                 

от Варна 100лв.

1 ден:
 
Отпътуване от Варна в 06:00ч. По маршрут Варна – Стара Загора.        

В самото сърце на град Стара Загора, непосредствено до храма на Темида, се намира Античен форум „Августа Траяна”. Форумът е открит през 1968г. Малко по-късно започва неговото археологическо проучване. Форумът е част от  древния град Августа Траяна, която е основана около 106 -107 г от римския император Марк Улпий Траян. Августа Траяна е един от най-големите и красиви градове на Тракия през II – III век. От началото на III в. градът се споменава под името Берое. Историята разказва, че Августа Траяна се е обособил като крупен икономически, политически, административен и духовен център на римската провинция Тракия. Откритият днес участък обхваща площ на повече от 7 дка. Под ръководството на РИМ Стара Загора до сега са разкрити, проучени и реставрирани доста обекти. Сектор от две крепостни стени и западна порта на града, сектор на главната улица, каменен постамент на монументална конна императорска статуя, градски терми и други.   Смята се, че Августа Траяна изживява своя най-голям разцвет при Марк Аврелий и особено през управлението на императорската династия на Северите (193-235 година.).

Получилият гражданственост Архитектурен комплекс „Музей на религиите” е уникално култово място в центъра на Стара Загора, почитано като свещено през различни исторически епохи. Проведените археологически проучвания разкриха невероятно наслагване на религиозни практики, извършвани в границите на комплекса: останки от култова яма от началото на ранножелязната епоха (Х - ІХ в. пр. Хр.), езическо светилище, посветено на тракийския конник (ІІ – ІІІ в.), средновековна християнска гробищна църква (края на Х – ХІІІ в.) и мюсюлмански храм (ХV - ХХ в.) – безспорни доказателства за рядко срещана приемственост. 

Днес най-добре запазена е архитектурата на мюсюлманския храм «Ески джамия», благодарение на признаването ѝ за народна старина още през 1927 г. През 1968 г. „Ески джамия” е обявена за национален архитектурно-строителен паметник на културата от Античността и Средновековието, а през 1972 г. стенописите - за паметник на архитектурата и изобразителното изкуство от национално значение. Статутът й на архитектурно-строителен паметник на културата с национално значение е препотвърден през 1975 г. През 2003 г. със заповед на директора на НИПК, границите на средновековната християнска гробищна църква са определени като индивидуален археологически паметник на културата.

Първият в страната сертифициран от Министерството на културата Музей на бирата – „Светът на Загорка“ отвори врати за ценителите на бирата и за всички любознателни, които искат да научат повече за историята на пивото в Стара Загора. Посетителите имат възможност да се потопят в историята и традициите на Пивоварна „Загорка” и да се докоснат до тайната на пивопроизводството, като обиколката се превръща в истинска емоция и незабравима среща със света на бирата. Музеят на пивоварна „Загорка“ разполага с разнообразни автентични експонати, проследяващи историята на производството, както и пътят на прочутото пиво. Сред експонатите са личните вещи на първия създател на пивоварната в Стара Загора - д-р Константин Кожухаров. Музейната сбирка притежава и единствена в страната лични вещи на първия браумайстер (първият лицензиран производител на бира в България). Посетителите могат да видят сред експонатите бирена бутилка от 1902 г., от когато съществува пивоварната; повече от 15 вида различни чаши използвани през годините; запазен кен с първата българска безалкохолна бира, предназначена за износ в арабските страни, както и много интересни документи и снимки.                                                                                                                                                         

Настанявване в хотел.

2 ден: 
Закуска.

Според научна експедиция проведена през 2004г. в околностите на с. Златна Ливада, Чирпанският манастир “Свети Атанасий” е може би най-старият действащ манастир в Европа. Светата обител е основана от самия Александрийски патриарх Атанасий през 344г. По това време той посещава днешните български земи във връзка с провеждането на църковен събор в Сердика. По пътя си обратно към Египет Атанасий отсяда в римска крепост в областта Берое (дн. Стара Загора) и според житието му основава там манастир. Изборът на мястото от светеца се свързва с неговата ревностна защита на чистотата на православната вяра в контекста на борбата срещу разпространената по онова време арианска ерес. По това време живеещите в Мизия и Тракия готи и други племена са подложени на силен натиск от арианите.

В своята 1700-годишна история Чирпанската обител е била многократно разрушавана и съграждана наново. Има безспорни археологически доказателства за съществуването на манастира през Късната античност и Средновоковието, а според преданието Васил Левски и други революционери са се крили в него по време на освободителните борби.

. Свободно време и след обяд отпъруване за гр.Варна 

Цената включва:

·         транспорт по маршрута с комфортен туристически автобус 3*;

·         посещение на гр.Стара Загора;

·         посещение на Чирпанският манастир “Свети Атанасий”;

·         екскурзоводско обслужване;

·         една нощувка със закуска;

·         туристическа застраховка за лица до 65 г.

Цената не включва:

·         входни такси за посещаваните обекти;

·         разходи от личен характер;

·         доплащане за единична стая;

·         медицинска застраховка за лица 65-79.99 год. – доплащане 6.00 лв.;лица 80 и повече години не се застраховат;

Начин на плащане:

·         при записване се внася цялата сума.

Забележка:

·         не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!

·         туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата;

·         при възникване на извънредни, непредвидими проблеми в пътната или метеорологична обстановка, блокиране на пътни участъци или други непреодолими препятствия се допуска промяна в програмата. В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата;

·         туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването;

·         необходими документи: валиден документ за самоличност: лична карта;

·         минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 40 пълноплащащи туриста;

·         срок за уведомление от страна на агенцията за неосъществяване на пътуването поради несъбран минимален брой туристи – 3 дни преди датата на отпътуване.

 

 

 

Подобни оферти
1 дни , 29.11.2020 г.
от 24 лв.
1 дни , 29.11.2020 г.
от 35 лв.
1 дни , 28.11.2020 г.
от 44
2 дни / 1 нощувки, 28.11.2020 г.
от 90 лв.