Февруари

Априлци - Празник на сланината и греяната ракия
Продължителност: 1 дни

Транспорт: Автобус

Цена от: 45 лв.
Програма

 Програма

Маршрут: Варна – Априлци

Дата: 22.02.2020

Цена:

от Варна  45лв.

от Шумен 40лв.

Отпътуване 05:30ч.  от ул.Антим1 гр. Варна.

 
По пътя кратки почивки, преди обяд пристигаме в Троянският манастир „Успение Богородично“ който се намира до село Орешак, на 10 км от град Троян. Той е разположен живописно на брега на река Черни Осъм и е трети по големина в България. Манастирът е ставропигален т.е. подчинен е на Патриаршията, а не на Ловчанския владика, а в България има още два такива манастира и това са Рилския и Бачковския манастир. Смята се, че неповторимата атмосфера на Троянския манастир идва от чудотворната икона на Света Богородица Троеручица. Много хора търсят решение на своите проблеми чрез нея, а стотици вярващи на ден минават през манастира, за да й се поклонят. Много хора казват, че Св. Богородица Троеручица им е помогнала да се излекуват от болести, които лекарите са смятали за нелечими. Даже преди няколко години се забелязало по иконата да бликат сълзи, които засилили още повече интереса на вярващите към манастира. Всяка година на храмовия празник Света Богородица на 15 август иконата се изнася и хората й се покланят, а през останалото време тя се намира в църквата на манастира.

След Троянския манастир се отправяме към Априлци. Традиционно в Априлци, месни Заговезни се отбелязват с уникалния по рода си кулинарен Празник на сланината и греяната ракия. Щандове пълни с автентични балканджийски специалитети, кулинарна изложба-конкурс, на която са представени само ястия приготвени със сланина, традиционни гозби и ловджийски мезета радват всички гости дошли на празника.

Участие взимат майстори на вкусния деликатес, местни домакини, които са ненадминати в кулинарните си произведения. За доброто настроение се грижат самодейни състави и танцови групи. Празникът на Сланината и греяната ракия е съпътстван с няколко кулинарни конкурса : за най-дебела сланина, за най-шарена сланина, за оригинален шашлик сланина на жар и традиционни местни рецепти за консервиране на сланина . Специално внимание заслужава т. нар. Бабина гозба, която се приготвя на живо в специален голям 80-литров чорбаджийски тиган , дарен от сем. Ана и Младен Пелови. Рецептата на Бабината гозба е 500 яйца, 20 кг сланина и 30 кг праз лук .

Отпътуване за Варна около 16:00 ч. Пристигане вечерта около 21 ч. 

Цената включва:

                    транспорт по маршрута с комфортен туристически автобус 3*;

                    посещение на  Троянския манастир;

                    посещение на Априлци – празник на сланината и греяната ракия ;

                    екскурзоводско обслужване;

                    туристическа застраховка за лица до 65 г.

 

Цената не включва:

                    входни такси за посещаваните обекти;

                    разходи от личен характер;

                    медицинска застраховка за лица 65-79.99 год. – доплащане; лица 80 и повече години не се застраховат;

 

Начин на плащане:

                    при записване се внася цялата сума.

 

Забележка:

                    не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!

                    туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата;

                    при възникване на извънредни, непредвидими проблеми в пътната или метеорологична обстановка, блокиране на пътни участъци или други непреодолими препятствия се допуска промяна в програмата. В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата;

                    туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването;

                    необходими документи: валиден документ за самоличност: лична карта;

                    минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 40 пълноплащащи туриста;

                    срок за уведомление от страна на агенцията за неосъществяване на пътуването поради несъбран минимален брой туристи – 3 дни преди датата на отпътуване.

 

 

 

Подобни оферти
1 дни , 29.02.2020 г.
от 40 лв.
2 дни / 1 нощувки, 29.02.2020 г.
от 162 лв.