Автобусни Екскурзии

Каньонът Матка - природното бижу на Македония
Продължителност: 5 дни / 4 нощувки

Транспорт: Автобус

Цена от: 345 лв.
Програма

 Каньонът Матка - природното бижу на Македония

Варна – Шумен – Сандански - Рупите – Роженски манастир -  Скопие – Каньонът Матка – Струга – Охрид - Свети Наум - Билянините извори Рилски манастир – Варна
Дати

Цена от Варна

Цена от Шумен

Цена от Търговище

Цена от В.Търново

05 – 09.Август

345

340

340

320

27 – 31.Октомври

345

340

340

3201 ден:
 
Отпътуване от Варна в 04:00ч. от „Антим“ 1. По маршрут Варна – София – Рупите – Роженски манастир - Сандански.

Ще посетим Рупите - много мистика се крие по тези земи. Именно тук пророчицата Ванга избира да прекара последните години от живота си. Приживе тя разказва, че мястото я зарежда с енергия: „Тази долина е необикновена – излъчва голяма сила.”. 

След Рупите посещаваме Роженският манастир - един от най-интересните и важни религиозни и културни центрове на територията на България. Счита се, че е създаден през 13 в., за което има сведения от преписки на гръцки ръкопис.                                                                                         

Следва разходка в гр.Мелник - най-малкият град в България.  “Меловете” или пясъчните склонове, които обграждат Мелник, вероятно дават името на най-малкия град в България. Благоприятните условия предполагат развитието на една от тайните на градчето, а именно винопроизводството. Избите тук са много, но една от тях изпъква с локацията, историята и традициите си. Свободно време. Може да посетите Кордопуловата къща - най-голямата възрожденска къща на Балканите запазена до днес, което неизменно я прави най-атрактивната забележителност в градчето. Построена е през 1754 г. от фамилията Кордопулос за производство, съхранение и търговия на вино. И до момента тя действа като такава и привлича не само туристи, но и ценители на виното. Също може да посетите и Археологически музей кадето е показан животът в Мелник през различните епохи чрез артефакти, снимков и етнографски материал. В миналото той се е намирал в Пашовата къща, позната още като Ибрахимбеговата къща. Сега музеят е в нова сграда в центъра на града. Настаняване в хотел. Нощувка.                                                                                                                                                                                                                                                                                     

2 ден: 
Закуска.

След закуска се отправяме към Македония. Преди обяд престигаме в Скопие – перлата на Македония. Ще посетим централният площад Македония - буквално засипан с монументи на различни исторически личности – цар Самуил, Юстиниан Велики, Гоце Делчев, Кирил и Методий, Даме Груев и още много други. Най-внушителният от всички разбира се е паметникът на Александър Македонски с височина 22 метра. Пешеходна разходка в Скопие - площад "Македония" с паметника на Александър Велики, Триумфалната арка, Каменният мост - символ на града; старият квартал Вароша - скопската чаршия; крепостта Скопско кале и църквата "Св. Спас" със саркофага на Гоце Делчев. Свободно време.    

Добре дошли в каньон Матка!

Това е кътче, което запазва място в сърцето на всеки, който го зърне! Тук в продължение на хилядолетия водите на река Треска са си проправяли път през назъбените варовикови скали, стърчащи към небето с острите си върхове и скални ръбове. С пурпурен цвят водата изпълва тесния каньон, за да създаде една истинска приказка, в която да се потопим. Пещерите – не една или две - са сякаш специалният подарък в цялото това многообразие и не само над водата, а и дълбоко под нея.                                                                                                                                                                             

След обяд продължаваме към Струга, настаняване в хотел, свободно време през което може да посетите градският център и къщата на братя Миладинови или да се разходите по брега на Охридското езеро. Нощувка.

3 ден: 
Закуска.  

Целодневна екскурзия до Охрид и манастира „Св.Наум”. Отпътуване за манастира "Св. Наум". Манастирът Свети Наум – последната българска светиня в югозападните македонски покрайнини - над самото Преспанско езеро, Отсреща е албанският бряг. Манастирът датира от края на 9 век, а негов основател е ученикът на Св. Кирил и Методий - Св. Наум. През вековете манастирът е преустройван няколко пъти, поради това сегашният му архитектурен облик е уникален. В него и до ден днешен се пазят мощите на светеца. По пътно разглеждане на Билянините извори. Пътуване покрай националния парк “ Галичица ”, разделящ Охридското и Преспанското езеро .                                                                                                                                            След приятната разходка до манастира се отправяме към Охрид. Каквото и да кажем за Охрид няма да бъде достатъчно. Това място е най-добре да се види с. ъс собствени очи. Ще се позовем само на легендата за името на града, датираща още от времето на великия български владетел цар Самуил. Когато той изкачил хълма, днес там се извисява крепостта му, възкликнал „ Ох риде” при въздействието на градската панорама. За останалото града говори сам, когато го опознаете. Пешеходна обиколка на стария град, която започва от : стария чинар – хилядолетното дърво в града, площада и пристана на града , паметниците на “Св. Св. Кирил и Методий” и на “Св. Климент Охридски” – патрона на града , паметника на Св. Наум , къщата на братя Робеви , работилницата за ръчна изработка на хартия , църквите “Св. София”, “Св. Богородица Перивлепта ”, “Св. Панталеймон и „ Св. Климент „ / Плаошник / с мощите на Климент Охридски , Амфитеатъра , галерията за икони , Самуиловата крепост – застанала като корона над града и други.Свободно време за обяд и разходка. Връщане в хотела. Нощувка. 

4ден:                                                                                                                                                                 

Закуска. 

Има едно китно градче в Македония, което е един от най-важните културни, образователни и търговски центрове в републиката – Битоля. Битоля е пазител на богата история. През вековете е населяван от българи, сърби, евереи и от хора с други националности. През перода на османската империя, град Битоля е основен търговски и културен център в Македония. Днес град Битоля е вторият по големина град в република Македония. Често е посещаван от туристи и инвеститори, поради отличното си инфраструктурно развитие и запазените културни паметници. Той е важен кръстопът, свързващ южната част на Адриатическо с Бяло море и Централна Европа. Битоля е известен като „градът на консулите” още от времето на османската империя, поради големия брой на консулствата на много европейски държави в града. Поради своята многонационалност, през вековете, в града са построени редица храмове, служещи на различни религии. Най-посещаваните джамии от туристите днес са: „Исакие джамия” и „Бялата джамия”, които са разположени в близост до покрития пазар, също дело на османската империя. Православният храм „Света Богородица”, построен през 19 век, католическият и протестански храм също са от основните забележителности в града, поради характерните си черти на различни цивилизации. Най-голямо впечатление в Битоля правят прекрасната часовникова кула, датираща от времето на османската империя и църквата „СВ. Димитър”, построена през 1830 г. Храмът е пазител на прекрасна арка на Исус и апостолите и френски епископски трон, изработен от дърво.

Отпътуваме за гр. Петрич ще посетим Самуилова крепост. Привлекателно е за посещение не само заради историческия заряд,който носи,но и заради красотата на планината и гледката,която се открива към Македония и Гърция.Величествената бронзова фигура цар Самуил с превити в коленете крака отразяваща тежестта на трагичните събития .Националният парк-музей е включен в Стоте национални туристически обекта. Днес той е една от най-посещаваните забележителности в Югозападна България.  

Настаняване в хотел в Сандански.

5ден:    

Закуска.

Рилският манастир. ".... От цялата българска слава, когато толкова големи манастири и черкви имало по-рано в България, в наше време Бог оставил единствено Рилския манастир цял да съществува чрез молитвите на светия отец Йоан. Той е от голяма полза за всички българи, затова всички българи са длъжни да го пазят и дават милостиня на светия Рилски манастир, за да не угасне голямата българска полза и похвала, която получават от Рилския манастир чрез молитвите на светия наш отец Йоан, славният български светец... "(Преподобни Паисий Хилендарски, "История славянобългарска" (1762 г.))                                                                          

Рилският манастир, или по-добре казано Съкровищницата на България, благолепно и неувяхващо цъфти в лоното на Рила планина, там, където богато се вливат реките Друшлявица и Рилска. Основан през първата половина на Х в. от небесния закрилник на българския народ преподобни Йоан Рилски, манастирът и до днес е люлка, стожер и хранилище на българския дух, и народност.

Около обяд отпътуване за Варна.

Връщане във Варна след 23:00ч.                                                                                                                                                        

Цената включва:

·         транспорт по маршрута с комфортен туристически автобус 3*;

·         посещение на Каньонът Матка - природното бижу на Македония;

·         посещение на Скопие;

·         посещение на Охрид;

·         посещение на Битоля;

·         посещение на Самуилова крепост;

·         посещение на  манастира  Св. Наум и Билянините извори;

·         посещение на Рупите, Роженският манастир и гр.Мелник;

·         посещение на Рилски манастир;

·         две нощувки със закуски и вечери в Охрид/Струга;

·         две нощувки със закуски в Сандански;

·         екскурзоводско обслужване;

·         туристическа застраховка за лица до 65 г.

Цената не включва:

·         входни такси за посещаваните обекти;

·         разходи от личен характер;

·         доплащане за единична стая;

·         медицинска застраховка за лица 65-79.99 год. – доплащане 6.00 лв.;лица 80 и повече години не се застраховат;

Начин на плащане:

·         при записване се внася капаро;

 

Забележка:

·         не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!

·         туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата;

·         при възникване на извънредни, непредвидими проблеми в пътната или метеорологична обстановка, блокиране на пътни участъци или други непреодолими препятствия се допуска промяна в програмата. В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата;

·         туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването;

·         необходими документи: валиден документ за самоличност: лична карта;

·         минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 40 пълноплащащи туриста;

·         срок за уведомление от страна на агенцията за неосъществяване на пътуването поради несъбран минимален брой туристи – 3 дни преди датата на отпътуване.

 

 

 

 

Подобни оферти
2 дни / 1 нощувки
от 80 лв.
2 дни / 1 нощувки
от 100 лв.
2 дни / 1 нощувки
от 110 лв.
3 дни / 2 нощувки
от 170 лв.