Автобусни Екскурзии

Уикенд с Родопската теснолинейка
Продължителност: 3 дни / 2 нощувки

Транспорт: Автобус

Цена от: 180 лв.
Програма

 Програма

Уикенд с Родопската теснолинейка

 

Маршрут: Варна – Шумен - Червената църква – Батак – Крепостта „Перистера“ – Велинград – Банско – крепостта Траянови врата

 

Дати

Цена от Варна / Девня

Цена от Шумен / Търговище

 

23-25.Юли

180лв.

175лв.

 

24-26.Септември

180лв.

175лв.

 

12-14.Ноември

180лв.

175лв.

 1 ден: 
Отпътуване от Варна в 05.00 ч  улица Антим I.

Отпътуване от Девня в 05.30 ч.

От Шумен  в 06:00 ч./От паркинга на Била * при минимум 10 туриста/ при по малко от 5-ти км.

Търговище-ОМВ на кръговото по пътя за Търново около 06:40ч.   

 Червената църква е един от бисерите на раннохристиянската архитектура в Европа, архитектурен и археологически паметник от национално значение. Статут на национален античен паметник получава през 1927 година, а на архитектурно-строителен паметник на културата в руинен вид - през 1966 година. Раннохристиянска базилика Червената църква се намира на 2 километра североизточно от Перущица. Началото на селищния живот е поставено около VI век пр. Хр. Праисторическо селище е открито на 500 метра от църквата.

Крепостта „Перистера“ в превод от гръцки означава Гълъбовата крепост, като според археолози най-ранната датировка на крепостта трябва да се търси някъде през 4 век след Христа. Много вероятно е на мястото и да е имало и древно тракийско светилище, но това не е потвърдено с достатъчно доказателства при разкопките. Днес крепостта е разположени на целия хълм “Св. Петка” и след нейното пълно реставриране ясно си личат цитаделата и  вътрешния град, разположени на площ от около 15 дка. Кулите-Църкви без аналог в България - несъмнено най-интересното място в крепостта са двете кули-църкви, които не намират аналог в друга крепост в България и са едва третия случай на подобна архитектура от това време. Двете кули първоначално не са били използвани за църкви, но някъде към началото на 6 век това се е случило и така те са станали, освен с функционалното предназначение да бранят населението на крепостта, но и да осигуряват духновната му закрила. Според проучванията със сигурност може да се твърди, че едната църква е носила името на хълма – Св. Петка, като там войници и защитници на крепостта са се молили преди да излязат  на бойното поле и са благодарили на Бог след победите си.

Настаняване в хотел около Пловдив.

2 ден: 
След закуска се отправяме към гарата във Велинград.

Теснолинейката Септември-Добринище - едно от най-добрите влакови пътувания в Европа. Пътуването с теснолинейката по маршрута Септември-Добринище влезе в класацията за десетте най-добри пътувания с влак в Европа, направена от престижното британско издание „Гардиън“. В статията се посочва как малкият железопътен град Септември, появил се при строежа на железопътния маршрут от Виена до Истанбул, е началната точка за пътуване с теснолинейка към вековните български хълмове. Малко известен е фактът, че „Трансродопската“ железопътна линия е рядко свидетелство за българския строителен гений. Строена на шест етапа - между 1921 и 1945 година, през много тежък планински терен. Дължината ѝ е 125 км и тя е действащ паметник на техниката. Известена е още като „Алпийската железница на Балканите“, на 1267 метра надморска височина гара Аврамово е най-високата гара на Балканите. Отвъд изключителните технически характеристики и социална значимост за местните жители, богатството ѝ надхвърля балканските и европейски измерения. Десетилетия наред, тя е търсен туристически обект и международно призната дестинация от хора от цял свят с интереси към историята, културата и природата. На нейната територия са снимани исторически и игрални филми, множество любителски и документални чуждестранни късометражни продукции. „Трансродопската“ железопътна линия свързва Горнотракийската низина с три планини - Западни Родопи, Рила и Пирин. Собствената ѝ история, мястото и ролята ѝ в живота на общността, както и възможността за атрактивен туристически достъп до гореописаните обекти и до много други с национално значение са принос към световното богатство. Ние ще се качим на теснолинейката от гарата във Велинград и ще слезем на гарата в Банско.

Да отидеш в (или само да минеш дори през) Банско и да не посетиш внушителната църква Света Троица е все едно да отидеш в Рим и да не видиш папатa. Църквата е основна забалежителност в Банско, един от символите на градчето и дълго време е била най-голямата църква в България. През 1886 г. „първенството“ взема варненският храм „Свето Успение Богородично“ до построяването на храм-паметника „Свети Александър Невски“ в София. Църквата е построена през 1835 г. от местни майстори, с местни дарения, по инициатива на банския търговец Лазар Герман. За да си извоюват право да построят църква, банскалии заровили в двор в центъра на селото (по онова време) икона и кръст, за да докажат пред турците, че на това място преди е имало по-стара църква. Тогава такива били правилата тогава – турците позволявали да се строи храм само върху останки от по-стар храм. В допълнение, през 1850 г. била построена внушителната кула-камбанария. В архитектурно отношение, църквата представлява трикорабна безкуполна базилика. Интериорът е в бароков стил, като иконостатът е изключително красив и пищен. Църквата Св. Троица в Банско е действаща и може не само да я разгледате, но и да запалите по свещичка.

В съседство е къщата-музей Неофит Рилски.

Намира се до църквата „Св. Троица“ и е роден дом на българския възрожденски книжовник Неофит Рилски. Известна е още като Бенината къща – Неофит Рилски бил от известния бански род Бенини, а светското му име било Никола Бенин.

Друга основна забележителност в центъра на Банско е родната къща на един от любимите ни български поети Никола Вапцаров, роден през 1909 г. и убит чрез разстрел през 1942 г. Открита през 1952 г., къщата-музей е сред първите музеи в Пиринския край и поставя началото на музейното дело в Банско. Намира се на централния градски площад и е част от 100-те обекта.

Настаняване в хотел в района на Банско. Нощувка.

3 ден:

Закуска.

След закуска се отправяме към крепостта при прохода Траянови врата. Смята се, че в древността крепостта при прохода Траянови врата е носила името Стенос. Откритите при разкопките находки сочат, че е съществувала от края на 4-ти до края на 6-и век и е била военен гарнизон с около 100 души, които са охранявали прохода. Имала е две островърхи кули от северната страна, и една триъгълна от южната. Въпреки, че е превзета и разрушена през 6-и век, върху развалините на крепостта са живели българи още осем века. През август 2015 г. крепостта е реновирана и можете да се разходите сред останките, да надникнете в кулите и да видите макет на укреплението. В крепостта е имало и таен подземен тунел, който е стигал чак до реката. Днес от него са запазени само 3 м, но можете да надникнете във входа му.

Битката при Траянови врата - при Траянови врата се е състояла една от най-значителните военни битки в историята на България, завършила с победа на българите над византийците. Тук през 986 г. цар Самуил разгромява войската на византийския император Василий II, като организира засада в прохода. След тази победа за няколко години България става първа военна и политическа сила в района.

Цената включва:

·         транспорт по маршрута с комфортен туристически автобус 3*;

·         посещение на Червената църква;

·         посещение на крепостта „Перистера“;

·         билет за Теснолинейката Септември-Добринище - едно от най-добрите влакови пътувания в Европа (Велинград – Банско);

·         посещение на крепостта при прохода Траянови врата;

·         посещение на църквата Света Троица;

·         посещение на къщата-музей Неофит Рилски;

·         посещение на къщата-музей Никола Вапцаров;

·         екскурзоводско обслужване;

·         две нощувки със закуски;

·         туристическа застраховка за лица до 65 г.

 

Цената не включва:

·         входни такси за посещаваните обекти;

·         разходи от личен характер;

·         доплащане за единична стая;

·         медицинска застраховка за лица 65-79.99 год. – доплащане 6.00 лв.;лица 80 и повече години не се застраховат;

 

Начин на плащане:

·         при записване се внася капаро.

 

Забележка:

·         не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!

·         туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата;

·         при възникване на извънредни, непредвидими проблеми в пътната или метеорологична обстановка, блокиране на пътни участъци или други непреодолими препятствия се допуска промяна в програмата. В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата;

·         туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването;

·         необходими документи: валиден документ за самоличност: лична карта;

·         минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 40 пълноплащащи туриста;

·         срок за уведомление от страна на агенцията за неосъществяване на пътуването поради несъбран минимален брой туристи – 3 дни преди датата на отпътуване.

 

 

 

 

Подобни оферти
2 дни / 1 нощувки
от 80 лв.
2 дни / 1 нощувки
от 100 лв.
2 дни / 1 нощувки
от 110 лв.
3 дни / 2 нощувки
от 170 лв.