Автобусни Екскурзии

Рилски манастир – Мелник – Рупите - Роженски манастир – Самуилова крепост - гр. Петрич ,,Къща музей на Ванга" - Преподобна Стойна
Продължителност: 4 дни / 3 нощувки

Транспорт: Автобус

Цена от: 210 лв.
Програма

 Програма

Рилски манастир – Мелник – Рупите -  Роженски манастир – Самуилова крепост - гр. Петрич ,,Къща музей на Ванга" - Преподобна Стойна

Дати

Цена от Варна

Цена от Шумен

Цена от Търговище

Цена от В.Търново

03 – 06.Септември

210

200

195

180

28 – 31.Октомври

210

200

195

180Едно пътуване, което съчетава докосването до места запазили древната българска история и красивата природа на езера, планини и старини.
 

1 ден:
 
Отпътуване от Варна в 06:00ч. По маршрут Варна – София – Рилски манастир.                                                                                                                                                                                      

По пътя кратки почивки за кафе и почивка след обяд пристигане в

Настаняване в хотел в района на гр.Сандански. Нощувка.


2 ден:
 
Закуска.

Посещаваме Рупите - много мистика се крие по тези земи. Именно тук пророчицата Ванга избира да прекара последните години от живота си. Приживе тя разказва, че мястото я зарежда с енергия: „Тази долина е необикновена – излъчва голяма сила.”                                       

Отпътуваме за гр. Петрич ще посетим ,,Къща музей на Ванга"( В него са изложени над 3000 предмета – дрехи, лични вещи, снимки, подаръци от хора, на които Ванга е помагала приживе с предсказанията си. Баба Ванга е българска пророчица, родена през 1911 г. в гр. Струмица.  На 12-годишна възраст Ванга загубва зрението си вследствие на внезапна буря, при която е грабната от силен вятър и по-късно, след дълго търсене бива открита, затрупана с камъни и пръст в една нива. През 1941 година се омъжва за Димитър Гущеров и шест години по-късно мъжът и завършва къщата в Петрич.Баба Ванга прекарва голяма част от живота си в тази Къща в Петрич – от 1947 г. , когато е построена сградата, до последните си дни. През последните 15 години от живота си тя прекарва дните си в Рупите, където приемали посетители, но всяка вечер се връща в дома си в Петрич.Днес всичко в тази къща е запазено в оригиналния си вид. Нищо не е променено или разместено. Макар и превърната в музей къщата пази своя уют.На първи етаж е молитвената стая, в която са подредени много икони, но най-интересната е тази на Света Богородица, за която се смята, че е чудотворна. Уредникът в музея ще ви я покаже и ще ви разкаже подробно за нейната история. Много хора са си пожелавали съкровени неща пред нея и са се връщали да и благодарят.Долу е и кухнята и стаята, в която Ванга до 80-те години е приемали посетители – преди построяването на къщичката на Рупите.На втория етаж са Белият салон, спалнята и терасата. В Белият салон разказват, че пророчицата е приемала видни посетители.

След къщата на баба Ванга ще посетим Самуилова крепост. Привлекателно е за посещение не само заради историческия заряд,който носи,но и заради красотата на планината и гледката,която се открива към Македония и Гърция.Величествената бронзова фигура цар Самуил с превити в коленете крака отразяваща тежестта на трагичните събития .Националният парк-музей е включен в Стоте национални туристически обекта. Днес той е една от най-посещаваните забележителности в Югозападна България.  

Връщане в хотела. Нощувка.

3 ден:

След след закуска се отправяме към Роженският манастир - един от най-интересните и важни религиозни и културни центрове на територията на България. Счита се, че е създаден през 13 в., за което има сведения от преписки на гръцки ръкопис.                                                                                    

Следва разходка в гр.Мелник - най-малкият град в България.  “Меловете” или пясъчните склонове, които обграждат Мелник, вероятно дават името на най-малкия град в България. Благоприятните условия предполагат развитието на една от тайните на градчето, а именно винопроизводството. Избите тук са много, но една от тях изпъква с локацията, историята и традициите си. Свободно време. Може да посетите Кордопуловата къща - най-голямата възрожденска къща на Балканите запазена до днес, което неизменно я прави най-атрактивната забележителност в градчето. Построена е през 1754 г. от фамилията Кордопулос за производство, съхранение и търговия на вино. И до момента тя действа като такава и привлича не само туристи, но и ценители на виното. Също може да посетите и Археологически музей кадето е показан животът в Мелник през различните епохи чрез артефакти, снимков и етнографски материал. В миналото той се е намирал в Пашовата къща, позната още като Ибрахимбеговата къща. Сега музеят е в нова сграда в центъра на града.                         

Ще посетим и с. Златолист и църквата Свети  Георги   където е живяла Преподобна Стойна-влезете ли вътре в църквата  няма как да не се впечатлите от иконите,хората вярват че преспи ли човек в нея може да се излекува. В двора на църквата се издига яворово дърво на повече от 1300 г.    (прегърни дървото и желание си намисли )               

Връщане в хотела. Вечеря и Нощувка.


4 ден:
 
Закуска.

Рилският манастир. ".... От цялата българска слава, когато толкова големи манастири и черкви имало по-рано в България, в наше време Бог оставил единствено Рилския манастир цял да съществува чрез молитвите на светия отец Йоан. Той е от голяма полза за всички българи, затова всички българи са длъжни да го пазят и дават милостиня на светия Рилски манастир, за да не угасне голямата българска полза и похвала, която получават от Рилския манастир чрез молитвите на светия наш отец Йоан, славният български светец... "(Преподобни Паисий Хилендарски, "История славянобългарска" (1762 г.))                                                                           

Рилският манастир, или по-добре казано Съкровищницата на България, благолепно и неувяхващо цъфти в лоното на Рила планина, там, където богато се вливат реките Друшлявица и Рилска. Основан през първата половина на Х в. от небесния закрилник на българския народ преподобни Йоан Рилски, манастирът и до днес е люлка, стожер и хранилище на българския дух, и народност..                                                                                                                                                            

Свободно време и около обяд отпъруване за гр.Варна.

Цената включва:

                    транспорт по маршрута с комфортен туристически автобус 3*;

                    посещение на Рилски манастир;

                    посещение на Рупите;

                    посещение на Роженския манастир;

                    посещение на Преподобна Стойна;

                    посещение на гр. Петрич ще посетим ,,Къща музей на Ванга";

                    посещение на гр.Мелник;

                    посещение на Самуилова крепост;

                    три нощувки със закуски;

                    екскурзоводско обслужване;

                    туристическа застраховка за лица до 65 г.

 

Цената не включва:

                    входни такси за посещаваните обекти;

                    разходи от личен характер;

                    доплащане за единична стая;

                    медицинска застраховка за лица 65-79.99 год. – доплащане 6.00 лв.;лица 80 и повече години не се застраховат;

 

Начин на плащане:

                    при записване се внася цялата сума.

 

Забележка:

                    не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!

                    туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата;

                    при възникване на извънредни, непредвидими проблеми в пътната или метеорологична обстановка, блокиране на пътни участъци или други непреодолими препятствия се допуска промяна в програмата. В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата;

                    туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването;

                    необходими документи: валиден документ за самоличност: лична карта;

                    минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 40 пълноплащащи туриста;

                    срок за уведомление от страна на агенцията за неосъществяване на пътуването поради несъбран минимален брой туристи – 3 дни преди датата на отпътуване.

 

 

Подобни оферти
2 дни / 1 нощувки
от 80 лв.
2 дни / 1 нощувки
от 100 лв.
2 дни / 1 нощувки
от 110 лв.
3 дни / 2 нощувки
от 170 лв.