Автобусни Екскурзии

Дървен и Каменград приказният свят на Кустурица – там където живота е чудо
Продължителност: 3 дни / 2 нощувки

Транспорт: Автобус

Цена от: 240 лв.
Програма

 Програма

Дървен и Каменград приказният свят на Кустурица – там където живота е чудо

 

Дати

Цена от Варна

Цена от Шумен

Цена от Търговище

Цена от В.Търново

04 – 06.Юни

240

230

220

210

29 – 31.Октомври

240

230

220

210

 

0-1 ден.

Отпътуване в 23.00ч. от гр.Варна ул. „Антим 1“. След крадки спирки за почивка и кафе пристигаме в град Крушевац – старата сръбска столица. Основан през 1371г. от Княз Лазар. Интересни забележителности на града са църквата Лазарица, средновековните останки от крепостта на Крушевац и паметника на Косовските юнаци. Свободно време за разходка в централната част на града. Следваща спирка е манастира Жича - православен манастир в село Жича край Кралево, Сърбия. Основан е в началото на XIII век и е седалище на първия сръбски архиепископ Сава и неговите наследници до средата на века. През Средновековието е традиционно място за коронация на сръбските владетели. Нощувка в Пожега. Настаняване в хотела. Свободно време.

 2 ден.

Закуска. След закуска се отправяме към Мокра Гора, известна с ретро влакчето си „Носталгия“ и теснолинейната железопътна линия “Шарганска осмица“, която е и уникален исторически музей на открито, който разказва за историята на  сръбската железница и има редица запазени експонати, като стари локомотиви и вагони. Ще имате възможността да се разходите с приказното ретро влакче „Носталгия“ (при възможност), което ще ви отведе обратно към забравени романтични времена и тогава може да разберете защо можем да кажем, че „Животът е чудо“. Продължителността на пътуването е около един час. След това ще посетим етно селището Дървенград, построено на хълма Мечавник от небезизвестния режисьор Емир Кустурица. Емир Кустурица може да е най-известен като режисьор и музикант, но приносът му към културата и света, оказа се, се простира далеч отвъд рамките на киното и музиката. По време на снимките на филма „Животът  е чудо“, Кустурица е бил вдъхновен от природата на хълма и построил града Кустендорф ( дорф- селце от немски и Куста от началото на фамилията му). В Дървенград са направени 35 дървени постройки: църква, ресторант, бар, сладкарница, книжарница, затвор, галерия  и кино. Ще се разходите по уличките на селището направени почти изцяло от дървени влакови траверси и ще се пренесете в приказния свят на Емир Кустурица. Уличките и малките площади са кръстени на любимите му хора. Например можете да се разходите по ул. „Че Гевара “ или ул. „ Диего  Марадона “ може да се отбиете до кино „ Стенли  Кубрик “ за кратка 15 минутна прожекция.                                            

След прекараното време в приказния Дървенград на Емир Кустурица, се отправяме към Босна и Херцеговина. Тук във Вишеград на река Дрина се намира втория етно град, построен от Емир Кустурица – Каменград или Андричград. Тук ще си направите разходка по главната улица и площада, където се намират китни магазинчета за сувенири, бижута, галерия, пекарна, пицария, кафене, бирария и кино. След посещението на двата града на Кустурица отпътуваме за Вишеград. Туристическата обиколка на града ще започне от моста на Мехмед паша Соколович или по-известен като „Мостът на Дрина“ – дълъг 180 м., имащ 11 отвора, разположен на 9 каменни стълба в реката, той е уникално произведение на средновековната османска архитектурна мисъл и изкуство, нетипични за Европа, но характерни за Балканите. Мостът е известен и от романа “Мостът на Дрина”на Иво Андрич. Вчерта връщане в хотела. Нощувка. По желание вечеря в ресторанта на хотела.

3 ден. 

Закуска. Напускане на хотела. Отпътуваме за България като по пътя ще спрем за малко и в гр.Ниш. Пристигане в Варна е късно вечерта.

Цената включва:

                    транспорт по маршрута с комфортен туристически автобус 3*;

                    посещение на град Крушевац;

                    посещение на манастира Жича;

                    посещение на етно селището Дървенград;

                    посещение на Каменград;

                    екскурзоводско обслужване;

                    две нощувки със закуски в Пожега/или района;

                    туристическа застраховка за лица до 65 г.

                    пътни и гранични такси; 

 

Цената не включва:

                    входни такси за посещаваните обекти;

                    разходи от личен характер;

                    доплащане за единична стая;

                    медицинска застраховка за лица 65-79.99 год. – доплащане 6.00 лв.;лица 80 и повече години не се застраховат;

 

Начин на плащане:

                    при записване се внася 30% капаро.

 

Забележка:

                    не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!

                    туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата;

                    при възникване на извънредни, непредвидими проблеми в пътната или метеорологична обстановка, блокиране на пътни участъци или други непреодолими препятствия се допуска промяна в програмата. В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата;

                    туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването;

                    необходими документи: валиден документ за самоличност: лична карта;

                    минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 40 пълноплащащи туриста;

                    срок за уведомление от страна на агенцията за неосъществяване на пътуването поради несъбран минимален брой туристи – 3 дни преди датата на отпътуване.

 

Подобни оферти
2 дни / 1 нощувки
от 80 лв.
2 дни / 1 нощувки
от 100 лв.
2 дни / 1 нощувки
от 110 лв.
3 дни / 2 нощувки
от 170 лв.