Автобусни Екскурзии

Разходка из въображението - Белоградчишките скали – пещерата Леденика - пещера Магурата – Враца – Черепишкият манастир – Съева дупка
Продължителност: 3 дни / 2 нощувки

Транспорт: Автобус

Цена от: 155 лв.
Програма

 Програма

Разходка из въображението - Белоградчишките скали – пещерата  Леденика - пещера Магурата – Враца – Черепишкият манастир – Съева дупка

 

Дати

Цена от Варна

Цена от Шумен

Цена от Търговище

28 - 30.Май

155

150

140

06 – 08.Август

155

150

140

19 – 21.Ноември

155

150

140

 

1 ден: 
Отпътуване от Варна в 04:00ч. По маршрут  Варна – Шумен - Враца.                                                                                                                                                                                      

Първо ще посетим пещера Леденика. Пещерата получава името Леденика заради ледените сталагмити, сталактити и сталактони, които се образуват в нея през зимата близо до входа.Тя е била известна още по времето на османското робство. Овчарите са я използвали, за да съхраняват вътре овчето мляко.Има множество галерии и интересни карстови форми – сталактити, сталагмити и сталактони, формирани в продължение на хиляди години. Дълга е около 320м и има десет зали.

Отправяме се към гр.Враца настаняване в хотел. Свободно време за обяд и разходка. Нощувка.

2 ден: 
Закуска.

След закуска се отправяме на север и първо ще посетим уникалният природен феномен Белоградчишки скали - скален комплекс с дължина около 30 км и ширина 6-7 км. Белоградчишките скали са извайвани от природата в продължение на повече от 200 млн. години. Червеникавият им оттенък се дължи на съдържанието на железен окис. Те са разнообразни по форма и големина скални творби, издигащи се на повече от 100 м височина. Скалите са били използвани като естествена защита от византийци, българи и османци през различни епохи. В миналото тук са издълбани стотина стъпала, някои от които са запазени и днес. На много места се забелязват и останки от постройки, зидове, парчета от тухли, фрагменти от керамика. Сред гънките на Белоградчишките скали древните римляни построили укрепление, което било използвано по-късно и от българи, и от османци – Белоградчишката крепост. Днес крепостта е също толкова популярна сред туристите, колкото и скалите.

Следва посещение на пещера Магурата - една от най-посещаваните забележителности в България. Пещерата притежава едни от най-богатите по форма и размери образувания - сталактити, сталагмити, сталактони, синтрови джобчета, пещерни бисери, „пещерно мляко”. С внушителни размери впечатлява „Големият сталактон” с височина над 20 м и диаметър на основата 4 м. „Падналият бор” пък е най-големият сталагмит в изследваните български пещери с дължина над 11 м и диаметър в основата 6 м. В пещера Магурата има древни праисторически рисунки - оригиналните пещерни рисунки са най-ценните шедьоври на първобитното изкуство на Балканите. Те са повече от 700 на брой. Рисунките датират от различни епохи – епипалеолит, неолит, енеолит, начало на раннобронзовата епоха. Пещерата се използва и за производството на шампанизирано вино, което отлежава при естествени условия, сходни с тези, използвани при производството на френско шампанско.

Връщане в хотела. Нощувка.

3 ден: 
Закуска.

Черепишкият манастир „Успение Богородично“ e поредната интересна забележителност която ще посетим. Намира се в Искърското дефиле, на 85 километра от столицата, на самия бряг на река Искър. Районът на манастира изобилства с красива природа и прекрасни гледки към дефилето и река Искър. Черепишкият манастир е построен по времето на цар Иван Шишман. Съществуването на светата обител се свързва със средновековен град, близо до феномена Ритлите, с името „Коритен град“. Според една легенда, името на манастира идва от белеещите се кости на загиналите воини при паметна битка, състояла се в района, на цар Иван Шишман с турските нашественици.                                                                                                                                                              

Както повечето български манастири, Черепишкият манастир е изгарян и опустошаван неколкократно. В началото на 17 век  манастирът е възстановен под давление на видния български иконописец  Зографски. По това време е издигната и сегашната църква.

След обяд отпътуваме за Варна.

Цената включва:

·         транспорт по маршрута с комфортен туристически автобус 3*;

·         посещение на Белоградчишките скали;

·         посещение на пещерата  Леденика;

·         посещение на пещера Магурата;

·         посещение на Черепишкият манастир;

·         две нощувки със закуски;

·         екскурзоводско обслужване;

·         туристическа застраховка за лица до 65 г.

 

Цената не включва:

·         входни такси за посещаваните обекти;

·         разходи от личен характер;

·         доплащане за единична стая;

·         медицинска застраховка за лица 65-79.99 год. – доплащане 6.00 лв.;лица 80 и повече години не се застраховат;

 

Начин на плащане:

·         при записване се внася капаро.

 

Забележка:

·         не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!

·         туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата;

·         при възникване на извънредни, непредвидими проблеми в пътната или метеорологична обстановка, блокиране на пътни участъци или други непреодолими препятствия се допуска промяна в програмата. В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата;

·         туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването;

·         необходими документи: валиден документ за самоличност: лична карта;

·         минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 40 пълноплащащи туриста;

·         срок за уведомление от страна на агенцията за неосъществяване на пътуването поради несъбран минимален брой туристи – 3 дни преди датата на отпътуване.

 

Подобни оферти
2 дни / 1 нощувки
от 80 лв.
2 дни / 1 нощувки
от 100 лв.
2 дни / 1 нощувки
от 110 лв.
3 дни / 2 нощувки
от 170 лв.