Автобусни Екскурзии

Къкринско ханче – Средновековен град и крепост Хоталич – гр.Ловеч - Деветашката пещера - Крушунските водопади
Продължителност: 2 дни / 1 нощувки

Транспорт: Автобус

Цена от: 85 лв.
Програма

 Програма

Къкринско ханче – Средновековен град и крепост Хоталич – гр.Ловеч -  Деветашката пещера - Крушунските водопади  


Дати

Цена от Варна

Цена от Шумен

Цена от Търговище

24 - 25.Април

85

80

75

03 - 04.Юли

85

80

75

28 – 29.Август

85

80

75

23 – 24.Октомври

85

80

751 ден: 
Отпътуване от Варна в 07:00ч. По маршрут Варна – Ловеч.

По пътя кратки спитки за кафе и почивка около 10:30 пристигаме в Крепост Хоталич – мистика и реалност в сърцето на България. Високи каменни стени, отбранителни кули, средновековни градове, царе, феодали и кървави битки. Това не е описание на филма "Смело сърце", а на реалността в Средновековна България. Всъщност, всичко това, събрано на едно място, можете да видите в града-крепост Хоталич. Още византийците забелязват стратегическото място над пролома на река Росица и решават да построят тук солидна крепост. Българите също не продукти възможността да съградят голяма твърдина, която да отбранява подстъпите към старопланинските проходи. Хоталич става един от големите градове в Средновековна България. Градът Хоталич е разделен на крепост и външен град. Външният, както в повечето средновековни градове, е бил предназначен за васалите и простолюдието. Той е бил с площ от 45 декара, разделен на четири “квартала”. Имало е три църкви, собствени укрепления и входове. Досега са разкрити 86 запазени каменни жилища. Освен това Хоталич е бил занаятчийски и търговски център - открити са пещи за топене на метал, за керамика, както и оръжейни и ковашки работилници. В крепостта са разкрити отбранителни кули, които осигурявали защитата й. На най-високото място е имало масивна кула, а до нея - двуетажна сграда, в която се предполага, че е живяло болярско семейство. Съкровищата на Хоталич - през 1993 г. е намерено съкровище от 2944 медни монети, сечени в Константинопол през XII век, както и 146 български монети.

 

На 16 км от Ловеч, в село Къкрина, се намира лобното място на Апостола на свободата Васил Левски. Идеологът на българското движение за освобождение от османско владичество Васил Левски и най-почитаният герой от българската история е заловен тук от турските заптиета на 27 декември 1872 г. По-късно, на 19 февруари 1873 г., Левски е обесен в София. С годините сградата на Къкринското ханче се руши, а пожар в началото на ХХ век унищожава мястото до основи. През 1901 г. е поставена паметна плоча на мястото, на което Левски е заловен. Възстановяването на ханчето в автентичния му вид започва през 1926 г., а музеят в него е открит на 10 май 1931 г. Експозицията пресъздава истинския вид на ханчето преди пожара - кръчмата и стаята за спане. Музеят е разположен в центъра на село Къкрина. В двора му се намира и брястът, който е станал свидетел на залавянето на Левски, а до него се издига и паметник на Апостола. Къкринското ханче е част от 100-те национални туристически обекта.

Разходка в гр.Ловеч -  тук може да посетите  покрития мост на Колю Фичето - символът на Ловеч. Мостът свързва старата с новата част на града. Изграден е през 1872-1874 г. от възрожденския майстор строител Колю Фичето, а днес в него се помещават множество магазинчета, в които могат да се купят сувенири.                                                                                       

Също ще посетим и архитектурният резерват – Вароша – тук са разположени етнографският комплекс и къщата музей „Васил Левски”. Тесните калдаръмени улички на Вароша и автентичната атмосфера връщат туристите години назад. По желание можете да извървите 300-та стъпала до паметника на Апостола на Свободата и да се поклоните пред строгия му поглед.

Настанявване в хотел. Нощувка.

2 ден: 
Закуска.

Ще посетим  Деветашката пещера - една от най-големите пещери в страната. Общата ѝ дължина е 2 442 м, общата ѝ площ е 20 400 м2, височина – 60 м, тя е и пещерата  с най-голямата пещерна зала в България с дължина 360 метра. Пещерата е от международно значение като убежище на прилепите и е включена като приоритетен обект в списъка на Споразумението за опазване на европейските видове прилепи – EUROBATS. В пещерата са открити следи от човешко присъствие още от старокаменната епоха (около 70 000 г. пр. Хр.). Деветашката пещера е сред пещерните находища с най-богати културни останки от новокаменна епоха - VІ хил.пр.Хр.

След Деветашката пещера се отправяме към  с. Крушуна и от тук започва изкачване по екопътеката в местността „Маарата” към Крушунските водопади, най-голямата в страната водна травертинова каскада с много водоскоци, прагове, басейнчета и наситена с водни капки , освежаваща атмосфера. Изкачването до главния 20-метров водопад е около 20-25 мин по стръмна еко-пътека с много приказни мостчета, стъпала и парапети. „Думите не стигат“ би възкликнал поетът при вида на Крушунските водопади.  Това е едно от най-красивите места в България. Толкова впечатляващо е това творение на природата, че просто не може да бъде описано, а само видяно.Препоръчваме Ви да носите удобни, ниски обувки и вода за пиене. Свободно време за разходка по еко-пътеката.

Цената включва:
 

·         транспорт по маршрута с комфортен туристически автобус;

·         посещение на Къкринско ханче;

·         посещение на Средновековен град и крепост Хоталич;

·         посещение на Крушунските водопади;

·         посещение на Деветашката пещера;

·         посещение на гр.Ловеч;

·         една нощувка със закуска;

·         лицензирано екскурзоводско обслужване;

·         туристическа застраховка;

Цената не включва: 

·         входни такси за посещаваните обекти;

·         разходи от личен характер;

Начин на плащане: 

·         при записване се внася капаро;

Забележка: 

·         не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!

·         туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата;

·         при непроходими, опасно хлъзгави, стръмни, наводнени участъци на пешеходните маршрути при лошо време или след проливни дъждове и свлачища или други;

·         неподходящи метеорологични условия, водачът има право да промени програмата с оглед сигурността на туристите;

·         при възникване на извънредни, непредвидими проблеми в пътната или метеорологична обстановка, блокиране на пътни участъци или други непреодолими препятствия се допуска промяна в програмата. В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата;

·         туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването;

·         екскурзията ще се осъществи при минимум 35 записани.

 

 

 

 

 

Подобни оферти
2 дни / 1 нощувки
от 80 лв.
2 дни / 1 нощувки
от 100 лв.
2 дни / 1 нощувки
от 110 лв.
3 дни / 2 нощувки
от 170 лв.