Автобусни Екскурзии

Резерват „Сребърна“ – Силистра/ Меджиди табия, римската крепост Дуросторум/- Тутракан (Музей на "Дунавски риболов и лодкостроене")
Продължителност: 1 дни

Транспорт: Автобус

Цена от: 28 лв.
Програма

 Програмата

Резерват  „Сребърна“ – Силистра/ Меджиди табия, римската крепост Дуросторум/- Тутракан (Музей на "Дунавски риболов и лодкостроене")

 

Дати

Цена от Варна

Цена от Добрич

 

17.Април

28

25

 

03.Юли

28

25

 

25.Септември

28

25

 

14.Ноември

28

25

 

 

Отпътуване в 7:00 ч. от Варна.

Около 10:00 пристигаме в Тутракан тук ще посетим музеят "Дунавски риболов и лодкостроене" - открит през 1974г. Музеят се намира именно там, защото градът има вековни традиции в риболова и лодкостроенето. Неслучайно жителите на Тутракан са имали славата на най-добрите рибари и майстори на лодки по долното течение на река Дунав. Музеят е единствен по рода си не само в България, но и на целия Балкански полуостров. Експозицията на музея е разположена в седем зали в сграда, строена в началото на ХХв. Сбирките са подредени в хронологичен ред, така че да проследяват историческото развитие на риболовните пособия и техники - от древността до наши дни. Посетителите могат да видят оригинални риболовни уреди, въдици от кост и мед, глинени тежести за рибарски мрежи, различни видове мрежи, правени от растителни влакна, и други.

След това ще разгледаме резервата Сребърна. Резерватът поддържа 22 редки, уязвими или застрашени вида животни и растения съгласно Европейския червен списък на глобално застрашените животни и растения и 149 вида съгласно Червената книга на България,  а това с което резерватът Сребърна е най-известен са 221 вида птици, гнездящи тук. Около резервата е организирана екопътека, по чиито маршрут са построени беседки за отмора и наблюдателни площадки, откъдето могат да се наблюдават птиците. През 1977 година Сребърна е обявен за биосферен резерват от списъка на ЮНЕСКО. През 1983 г. влиза в списъка на паметниците на световното културно наследство и природните забележителности на ЮНЕСКО. Резерватът и музеят към него са включени в списъка със 100-те туристически обекта на България.

След  разходката в резервата се отправяме към  гр.Силистра. Силистра е един от най-старите български градове, с много богата и древна история. Създаден е преди около 2400 години като римската крепост Дуросторум. Свободно време за обяд и разходка в красивата речна градина на брега на река Дунав с много зеленина, статуи, фонтани и пейки за отдих.Посещение на античният Дуросторум, известен в историята още като Доростол, Диристър, Дристра, Дръстър - е град с близо 2000-годишна история. За пръв път името Дуросторум (в превод "яка, силна крепост") се споменава от римския историк Дион Касий във връзка с преместването на седалището на XI Клавдиев легион от Панония в Дуросторум през 105 г. сл.Хр. от император Траян.                                                                                                                        

Посещение на Османският форт  Меджиди табия, намиращ се южно от Силистра. Най- запазеният от отбранителната система на Османската империя. Използван през Кримската и Руско-турската война . Построяването на крепостта е наложено от необходимостта за допълнително укрепяване на крайдунавските градове, когато реката се утвърждава като естествена граница на империята.  Отпътуването за гр.Варна е около 16:30 часа.Цената включва:

·         транспорт по маршрута с комфортен туристически автобус 3*;

·         посещение на  резервата Сребърна ;

·         посещение на Силистра / Меджиди табия, римската крепост Дуросторум/;

·         посещение на музеят "Дунавски риболов и лодкостроене" в Тутракан;

·         екскурзоводско обслужване;

·         туристическа застраховка за лица до 65 г.

Цената не включва:

·         входни такси за посещаваните обекти;

·         разходи от личен характер;

·         медицинска застраховка за лица 65-79.99 год. – доплащане; лица 80 и повече години не се застраховат;

·         входни такси за посещаваните обекти.

Начин на плащане:

·         при записване се внася цялата сума.

Забележка:

·         не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!

·         туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата;

·         при възникване на извънредни, непредвидими проблеми в пътната или метеорологична обстановка, блокиране на пътни участъци или други непреодолими препятствия се допуска промяна в програмата. В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата;

·         туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването;

·         необходими документи: валиден документ за самоличност: лична карта;

·         минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 40 пълноплащащи туриста;

·         срок за уведомление от страна на агенцията за неосъществяване на пътуването поради несъбран минимален брой туристи – 3 дни преди датата на отпътуване.

 

 

 

 

 

 

Подобни оферти
2 дни / 1 нощувки
от 80 лв.
2 дни / 1 нощувки
от 100 лв.
2 дни / 1 нощувки
от 110 лв.
3 дни / 2 нощувки
от 170 лв.