Автобусни Екскурзии

Татул – Кърджали - Перпирикон – Каменни гъби
Продължителност: 2 дни / 1 нощувки

Транспорт: Автобус

Цена от: 100 лв.
Програма

 Програма

Маршрут: Варна – Татул – Кърджали - Перпирикон – Каменни гъби – Хасково -  Варна


Дати

Цена от Варна

Цена от Шумен

 

24 - 25.Април

100

95

 

07 – 08.Август

100

95

 

30 – 31.Октомври

100

95

 1 ден:
 
Отпътуване от Варна в 05:00ч. По маршрут Варна – Татул. Татул е един от най-величествените мегалитни паметници, открити по нашите земи - Тракийското светилище край село Татул, община Момчилград. Светилището представлява скален масив, а върхът му - пресечена пирамида. Комплексът се състои от два саркофага, четириъгълно легло за главния олтар и триметров кладенец.  Скалната пирамида и гробниците около нея са оформени през ХVІІІ – ХІ в. пр.Хр., когато светилището преживява своя първи голям разцвет. Наоколо е оформен кръг от глинени олтари, върху които са извършвани жертвоприношенията. Открити са стотици култови предмети – глинени човешки идоли и прешлени за вретено, модели на съдове, предмети от бронз, изображения на Бога Слънце.  Според историци саркофагът, пресечената пирамида и страничната камера илюстрират погребенията на Орфей и на тракийския цар Резос, който според митологията е царувал в южната част на Родопите и е взел участие в легендарната Троянска война.

Кърджали е разположен в сърцето на Източно-родопския планински масив, на двата бряга на древната река Арда. Някои от популярните места за посещение в Кърджали са: Манастирският комплекс "Успение Богородично", Средновековният манастир "Св. Йоан Продром", Регионален исторически музей и други. Водно огледало (каналът) на р.Арда в Кърджали е съвременно хидротехническо съоръжение, което започва след стената на яз. Кърджали и стига до моста към кв."Веселчане". Това е един от символите на града,който е атракция за туристите.

Свободно време. Настанявване в хотел в Кърджали. Нощувка.  

2 ден: 
Закуска.

След закуска се отправяме към археологическият средновековен комплекс Перперикон - един от най-древните монументални мегалитни паметници, изцяло изсечен в скалите. Той е и една от най-популярните туристически дестинации в България. Култовата дейност на скалния връх започва още през V хил. пр. Хр. и е свързана с култа към Бога-Слънце на хората от каменно-медната епоха. Тук те създават първото светилище и полагат съдове с храна за боговете. С усъвършенстването на металните сечива става възможно да се дяла твърдата скала. Точно тогава се оформя овалната зала с огромния кръгъл олтар в центъра. Там жреците извършвали свещените ритуали с вино и огън. Именно тези култови практики са характерни за храма на Дионис, дълго търсен в Родопите. Последните археологически проучвания ясно сочат, че той се е намирал точно на Перперикон. Според легендите две съдбоносни пророчества са били направени от олтара на този храм. Първото е предопределило велики завоевания и слава наАлександър Македонски, а второто, направено няколко века по-късно, е предвещало властта и силата на първия римски император Гай Юлий Цезар Октавиан Август.

Девойки се превърнали в каменни гъби край село Бели пласт. Поне това гласи легендата за необичайните скални образувания. Те се намират на около километър от селото, по пътя между Хасково и Кърджали. Приличните на гъби каменни формирования са с височина около 2,5 метра, а розово-зелените им нюанси се дължат на минералния им състав. Легендата твърди, че всъщност гъбите са вкаменените дъщери на местния въглищар Радуил. Той живеел заедно с четирите си щерки в крепостта Перперикон. Османските турци обаче нападнали крепостта и пленили част от жителите й. Сред тях били и момичетата на Радуил. Вместо да се изплащат от турците обаче те изплашилии коня на водача им, съоборили го на земята и го убили с камъни и дървета. След това избягали. Най-добрият приятел на убития разбойник обаче ги застигнал и с един удар на ятагана отсякал главата на първата девойка. Тя мигом се превърнала в камък. Това се случило и с други две от момичетата, а четвъртото се превърнало в скала дори преди да бъде докосната от оръжието. Османлията пък се превърнал в черната скала Каратепе, която и днес се извисява близо до каменните гъби. Според науката каменните гъби всъщност са вулканични образувания, които са се оформили преди около 20 милиона години. По това време мястото било дъно на море. След оттеглянето му гъбите били оформени от вятъра и слънцето. В състава на каменните фигури и на скалите наоколо се съдържа и минералът зеолит. Той пък според някои има свойството да пречиства водата.

След обяд отпъруване за гр.Варна 

ЗАПОВЯДАЙТЕ ОТНОВО!!!!!!!!

Цената включва:

                    транспорт по маршрута с комфортен туристически автобус 3*;

                    посещение на Кърджали;

                    посещение Тракийското светилище край село Татул;

                    посещение на Археологическият средновековен комплекс Перпирикон;

                    посещение на Каменни гъби;

                    лицензирано екскурзоводско обслужване;

                    туристическа застраховка за лица до 65 г.

Цената не включва:

                    входни такси за посещаваните обекти;

                    разходи от личен характер;

                    медицинска застраховка за лица 65-79.99 год. – доплащане; лица 80 и повече години не се застраховат;

Начин на плащане:

                    при записване се внася цялата сума.

Забележка:

                    не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!

                    туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата;

                    при възникване на извънредни, непредвидими проблеми в пътната или метеорологична обстановка, блокиране на пътни участъци или други непреодолими препятствия се допуска промяна в програмата. В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата;

                    туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването;

                    необходими документи: валиден документ за самоличност: лична карта;

                    минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 40 пълноплащащи туриста;

                    срок за уведомление от страна на агенцията за неосъществяване на пътуването поради несъбран минимален брой туристи – 3 дни преди датата на отпътуване.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Подобни оферти
2 дни / 1 нощувки
от 80 лв.
2 дни / 1 нощувки
от 100 лв.
2 дни / 1 нощувки
от 110 лв.
3 дни / 2 нощувки
от 170 лв.