Автобусни Екскурзии

Мезек (винарска изба с. Мезек- Ивайловград - Глухите камъни – Свиленград
Продължителност: 2 дни / 1 нощувки

Транспорт: Автобус

Цена от: 90 лв.
Програма

 Програма

Маршрут: Варна Мезек -Ивайловград – Глухите камъни - Свиленград – Варна

 

Дати

Цена от Варна

Цена от Шумен

 

17 - 18.Април

90

85

 

18 – 19.Септемри

90

85

 

27 – 28.Ноември

90

85

 

 

 1 ден: 
Отпътуване от Варна в 05:00 ч. от „Антим“ 1. По маршрут Варна  Мезек – Ивайловград.

Посещение на Тракийска куполна гробница в с.Мезек, великолепно архитекрутно творение от ІV-ІІІ в. пр. Хр. Тя е най-голямата и една от най-интересните и внушителни куполни гробници от микенски тип в Тракия. Запазена е изцяло в оригиналния си вид. Посещение на крепостта при с. Мезек, тук се намират руините на една средновековна византийска крепост. Крепостта е създадена през XI век, за да служи за гранична стражева крепост. На крепостта са разположени 9 кули, някои от които достигат до височина 10 м. От тях може да се види не само село Мезек и околността, но и се открива невероятна гледка към Бяло море. До крепостта е изграден информационен центърмножество атракции сред които стражева стая и оръжейна, военен лагер с палатки, шатри, военно снаряжение и манекени в автентични костюми.

Посещение на бутикова винарска изба „Мезек”. Запознаване с процеса на винопроизводство и дегустация на вина. 

След Мезек се отправяме към Природозащитен център "Източни Родопи" край град Маджарово. Тук тясната долина на река Арда е заобиколена от планински склонове и скални масиви. Уникалният микроклимат и разнообразният релеф са причина за богатството от птичи видове, които се срещат тук. Установени са 174 вида птици, от които 40 са включени в Червената книга на България. Скалните комплекси по бреговете на река Арда са едни от редките места в България, където гнездят белоглавите и египетските лешояди. Маджарово е едно от най-важните места в страната от значение за Европейския съюз за гнезденето на черния щъркел, белоглавия лешояд и черната каня. Потегляне за Йвайловград.

В Ивайловград ще посетим още таханджийница - запознаване с автентичната технология за преработване на сусам и добиването на сусамово олио и тахан.

Настаняване в хотела. Нощувка.

 

2 ден: 
Закуска.

Ще посетим скалният комплекс Глухите камъни - едно от онези загадъчни и тайнствени места, които са запазили в себе си дирите както на тракийското присъствие, така и на християнството. И днес могат да се видят следи от скални гробници, изсичания и ниши, свидетелстващи за бита и вярванията на траките, а откритите остатъци от ранно християнска църква подкрепят твърденията, че и тук, подобно на други места в Родопите, християните се настаняват в някогашните светилища на езичеството. Църквата е била изградена през V – VІ в. в най-високата площадка на билото върху основите на тракийско светилище, а използването й е продължило и през Средновековието. Култово-погребалният тракийски комплекс се състои от четири скални масива с височина от около 40 метра, по които са добре запазени издълбаните в тях ниши. За предназначението им съществуват различни теории като една от най-популярните е, че те са имали ролята на урни за полагане праха на починалите. Според други твърдения трапецовидните ниши са имали за цел да пресъздадат съзвездие от необятния Космос и по този начин хората са осъществявали връзката си със Вселената. Къде е истината ние не знаем, но е безспорен факт, че скалните ниши са се съхранили през хилядолетията и носят духа на онзи непознат и далечен древен свят.

Ще имаме свободно врене за разходка и обяд в Свиленград.

На финала ще посетим долменът край с. Хлябово. Долмените са мегалитни съоръжения, които са изградени от няколко отвесно положени каменни плочи,  покрити с друга каменна плоча, като по този начин плочите образуват камера. Датирани са към бронзовата и към ранната желязна епоха. Изграждането им е свързано с религиозните вярвания и ритуали през древността и много често са използвани за погребения. Разпространени са в Европа, Азия и Африка.

На територията на България са открити стотици долмени, запазени в различна степен, като най-висока концентрация на долмени има в планините Сакар, Странджа и Източни Родопи. В Сакар планина са открити над 600 долмена. Село Хлябово в Сакар е сред местата в България с най-голяма концентрация на долмени, като един от най-големите и добре проучени е именно долменът в местността Нъчеви чаири.

 

След обяд отпътуване за Варна.

Цената включва:

·          транспорт по маршрута с комфортен туристически автобус 3*;

·          посещение на най-голямата и една от най-интересните куполни гробници от микенски тип в Тракия;

·          посещение на ботикова винарска изба с. Мезек;

·          разглеждане на единсвената автентична действаща таханджийница с възможност за наблюдаване на целия процес по производството на сусамов тахан;

·          посещение на комплекс Глухите камъни;

·          посещение на Свиленград;

·          лицензирано екскурзоводско обслужване;

·          туристическа застраховка за лица до 65 г;

·          

Цената не включва:

·          входни такси за посещаваните обекти;

·          разходи от личен характер;

·          доплащане за единична стая-30 лв.

·          медицинска застраховка за лица 65-79.99 год. – доплащане 4.00 лв.;лица над 80 г. не се застраховат;

Забележка:

·          не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!

·          туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата;

·          при възникване на извънредни, непредвидими проблеми в пътната или метеорологична обстановка, блокиране на пътни участъци или други непреодолими препятствия се допуска промяна в програмата. В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата;

·          туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването;

·          необходими документи: валиден документ за самоличност: лична карта;

·          минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 40 пълноплащащи туриста;

·          срок за уведомление от страна на агенцията за неосъществяване на пътуването поради несъбран минимален брой туристи – 3 дни преди датата на отпътуване.

 

 

 

 

 

Подобни оферти
2 дни / 1 нощувки
от 80 лв.
2 дни / 1 нощувки
от 100 лв.
2 дни / 1 нощувки
от 110 лв.
3 дни / 2 нощувки
от 170 лв.