Юли

Шипка - Етъра - Дряновски манастир
Продължителност: 1 дни

Транспорт: Автобус

Цена от: 45 лв.
Програма

  Програма

 

Маршрут:  Варна – връх Шипка – Етъра – Дряновски  манастир

цена: 45лв.

Дати:

27.04.2019

15.06.2019

27.07.2019

Тръгване в 06:00 ч. от Варна, „Антим“ 1.

 

Посещение на  Националният парк-музей Шипка. Паркът обхваща 26 паметника, възстановените позиции, батареи и землянки на бранителите на прохода Шипка по време на Руско-турската война от 1877 - 78 г. Паметникът на свободата е най-големият сред паметниците в парка. Неговият силует наподобява средновековна българска крепост и се вижда от десетки километри. Построен е от доброволните дарения на целия български народ и е открит на 26 август 1934 г. Висок е 31,5 м, а до него водят 890 стъпала. Голям бронзов лъв – символ на българската държава - пази входа на паметника. На останалите три страни на сградата са изписани имената на Шипка, Шейново и Стара Загора – бойните полета при защитата на прохода. На приземния етаж под мраморен саркофаг лежат костите на бранители на Шипка. Саркофагът е положен върху четири лежащи каменни лъва, а пред него като на пост са поставени статуите на един български опълченец и един руски войник. На останалите седем етажа от музея са изложени лични вещи на войниците и опълченците, медали, снимки, оръжие и документи, свързани с боевете при Шипка. Тук се пази и копие на Самарското знаме – първото бойно знаме на Българското опълчение. От последната площадка на Паметника на свободата се открива красива панорамна гледка към околността.                                             

 

 В сърцето на Балкана, насред гъста букова гора се намира машина на времето, която ще ви пренесе обратно в периода на Възраждането. Ако се чудите как са живели хората тогава, тук буквално ще се докоснете до бита им. Етъра е умалено копие на Габрово и е първият по рода си музей, в който можете не само да разгледате историята, но и да я преживеете. Тук можете да се научите да плетете с царевична шума, да правите чували от козя козина или да забъркате на растителни багрила. Свободно време за разходка и обяд.                                                                                                                                                         

След Етъра следва посещение на Дряновският манастир „Св.Архангел Михайл“. Той е сред най-важните духовни и културни центрове на България. Неведнъж опожаряван до основи, той се въжражда като феникс от пепелта с още по-голямо величие. Намира се в красивата карстова долина на река Дряновска, на около 5км. от Дряново. До него са разположени пещерите „Бачо Киро“ и „Андъка“. Манастирът играе ключова роля в подготовката на Априлското въстание. Той е бил главната квартира на Българския централен революционен комитет в В.Търново.  Манастирът е разположен в прекрасна живописна местност, която щч ви очарова от пръв поглед. Над величествената му осанка се извива причудливия скален венец на старопланинското плато „Стражата“. А около вековните му стени тихо ромоли реката. Това е идеално място за разходка из природата, която да съчетаете с пътуване в миналото на България.

Около 16:00 тръгваме в посока Варна .Пристигането във Варна е около 20:00 часа.

Цената включва:

                    транспорт по маршрута с комфортен туристически автобус 3*;

                    посещение на  връх Шипка;

                    посещение на Етъра;

                    посещение на Дряновски манастир;

                    екскурзоводско обслужване;

                    туристическа застраховка за лица до 65 г.

 

 

Цената не включва:

                    входни такси за посещаваните обекти;

                    разходи от личен характер;

                    медицинска застраховка за лица 65-79.99 год. – доплащане 6.00 лв.;лица 80 и повече години не се застраховат.

 

 

Начин на плащане:

 

 

                    при записване се внася цялата сума.

 

 

Забележка:

                    не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!

                    туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата;

                    при възникване на извънредни, непредвидими проблеми в пътната или метеорологична обстановка, блокиране на пътни участъци или други непреодолими препятствия се допуска промяна в програмата. В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата;

                    туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването;

                    необходими документи: валиден документ за самоличност: лична карта;

                    минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 40 пълноплащащи туриста;

                    срок за уведомление от страна на агенцията за неосъществяване на пътуването поради несъбран минимален брой туристи – 3 дни преди датата на отпътуване.