Септември

Котел - Жеравна - с.Медвен
Продължителност: 1 дни

Транспорт: Автобус

Цена от: 32 лв.
Програма

 Програма

Маршрут: Варна – Котел – Жеравна – с.Медвен

Цена: от Варна 32лв.; от Шумен  28лв.

Дати:

08.Септември

06.Октомври

09.Ноември

Отпътуване в 07: 00 ч. От Варна , ул. „Антим l“ Археологическия музей

Около 11:00ч. пристигаме в гр.Котел. Котел е град с красиви архитектурни образци от късното Възраждане, обявен е за архитектурен исторически резерват, като са апазени над 110 къщи от епохата на Възраждането.

Богатата история, възрожденската архитектура и красивата планинска околност привличат в този живописен планински град множество чуждестранни и български туристи. В Галатанското училище е уредена музейна експозиция на великолепни образци на килимотъкаческото изкуство, а в Кьорпеевата къща е уреден етнографски музей. Природното разнообразие на Котленския регион е отразен в Природонаучния музей. В църквите “Св. Троица” и “Св. Св. Петър и Павел” има запазени красиви дърворезби.

В Котел се намира и първата гимназия за фолклорно пеене и инструментална музика “Филип Кутев”.

Следващата ни спирка е Жеравна. Всеки попаднал в това приказно кътче се убеждава чрез всичките си сетива, че то с право е обявено за архитектурен резерват и е сред Стоте национални туристически обекта на  Българския туристически съюз. Днес Жеравна е световно известна туристическа дестинация, която се посещава от над 20 000 туристи годишно. Жеравна е едно от чудесата на българския-майстор строител, като голяма част от къщите представляват завършен архитектурен образ с неповторима художествена форма. Като цяло е запазен автентичния възрожденски облик на града – тесни калдъръмени улички и едноетажни или двуетажни дървени къщи, заобиколени от каменни стени. Особенно впечатление правят запазените до наша дни над 200 старинни къщи, строени преди и по време на Възраждането. Характерно за тях е, че са дървени, но са построени върху каменни основи, а някои от по-интересните из между тях са на два етажа. Част от дървените къщи са на повече от 300 години. Всяка една от старинните сгради е неповторим паметник на културата. Възрожденският майстор е строял къщите от дъбови дъски, с широки веранди и дълбоки до 2 метра стрехи. От богатата история на селището туристът научава, че Жеравна е била значимо културно средище за региона. „Хилендарският манастир“ е имал свой метох в селото, който е запазен и до днес. Смята се, че именно тук е направен преписа на „История Славянобългарская“.

Отпътуване за Медвен. Китно селце на Захари Стоянов (1850-1889) - летописец на Априлската епопея, поборник в три въстания, деец на Съединението, публицист и държавник, личност, с която може да се гордее всяка национална история. Пешеходен преход до водопад „Синият вир“. Свободно време.

Около 17:00 отпътуваме за Варна.

Цената включва:

                    транспорт по маршрута с комфортен туристически автобус 3*;

                    посещение на гр.Котел;

                    посещение на с.Жеравна;

                    посещение на с.Медвен;

                    екскурзоводско обслужване;

                    туристическа застраховка за лица до 65 г.

 

Цената не включва:

                    входни такси за посещаваните обекти;

                    разходи от личен характер;

                    медицинска застраховка за лица 65-79.99 год. – доплащане 6.00 лв.;лица 80 и повече години не се застраховат;

 

Начин на плащане:

                    при записване се внася цялата сума.

 

Забележка:

                    не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!

                    туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата;

                    при възникване на извънредни, непредвидими проблеми в пътната или метеорологична обстановка, блокиране на пътни участъци или други непреодолими препятствия се допуска промяна в програмата. В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата;

                    туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването;

                    необходими документи: валиден документ за самоличност: лична карта;

                    минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 40 пълноплащащи туриста;

                    срок за уведомление от страна на агенцията за неосъществяване на пътуването поради несъбран минимален брой туристи – 3 дни преди датата на отпътуване.

 

Подобни оферти
4 дни / 3 нощувки, 12.12.2019 г.
от 650 лв.
4 дни / 3 нощувки, 05.12.2019 г.
от 690 лв.
8 дни / 7 нощувки, 14.04.2020 г.
от 1509 лв.